Bogforside af Tour de chambre af Tine Høeg

Tour de chambre af Tine Høegh

29.06.20
Kollegiefester, venindeskab, hemmeligheder, skrivelyst og hverdagslivet blander sig til en vellysten sommerdrink i Tine Høegs nye roman ”Tour de chambre”.

Prosapoesi gør læsningen til en leg

Romanen er udkommet på det nystartede forlag Gutkind, der også udgiver blandt andre Stine Pilgaard og Matias Faldbakken. Ligesom Tine Høegs debutroman er ”Tour de chambre” skrevet i en digtprosastil med korte sætninger og masser af dialog: 

”små fodtrin

jeg sætter mig på hug, hej sveske

hey hvad er der med dig siger Mai en halv time senere

jeg krammer dig bare siger jeg,
pludselig har jeg slet ikke lyst til at du skal tage af sted

jeg kommer jo tilbage igen,

hun griner og kysser mig på kinden, 
har jeg for meget rouge på?

nej siger jeg og samler Bertram op på armen

du er pæn”

Skrivestilen gør sproget levende og læsningen til en leg – det tager ikke mange timer at læse de 300 sider, der beskriver forfatterinden Astas hverdag. Hendes forhold til veninden Mai, hendes romanprojekt og hendes fortid. I begyndelsen er de tre ting adskilte, men som romanen skrider frem smelter det hele mere og mere sammen. 


Ungdom, hemmeligheder og skrivelyst

Romanens titel ”Tour de Chambre” henviser til en særlig slags kollegiefest, hvor kollegiegangens beboere tager på rundtur på hinandens værelser. Meget af romanen er da også et tilbageblik på dengang Asta boede på kollegie. Tine Høeg formår på forunderlig vis at gøre hverdagens gøremål – tøjvask, indkøb, madlavning – til spændende og underholdende læsning. Men ”Tour de chambre” handler også om akavede dates, flirtende naboer, om at have hemmeligheder for sin bedste veninde og om forfatterlivet. 

Med sin debutroman ”Nye rejsende” slog Tine Høeg sig fast som en af dansk litteraturs nye stærke stemmer. Og ”Tour de Chambre” har blot stadfæstet hendes position. 

/Anna
 

Materialer