Næste! af Nina Lykke

15.12.20
Norske Nina Lykke har med bogen ”Næste!” begået en noget anderledes lægeroman. Her er INGEN – som i absolut ingen - romantik blandt flotte kittelklædte mennesker, der kan helbrede de syge og sårede.

Lægen i ”Næste!” er nemlig i den grad kørt sur i både lægegerning og parforhold. Tonen slås an på bogens første sider, hvor en hæmoride skal behandles hos en patient, der ikke har lige har fået badet før besøget...

Velkommen til Elins helvedesunivers bestående af en rasende ex-mand, en dement mor, trælse patienter, talende skeletter og en insisterende elsker. Midt i tristessen er der øjeblikke af tragikomisk humor, men ”Næste!” er først og fremmest en historie om hvilke dybe spor omsorgssvigt kan trække hos et menneske, der ellers udadtil er lykkedes.

Hvad udad til er vundet af Elin, er i helt stor stil tabt indad til. Det er ikke et tilfælde, at det litterære greb med Tore - det talende skelet i Elins konsultation – fungerer helt fantastisk i og med at skeletterne formelig vælter ud af Elins mentale skab.

Udover at skildre Elins nedtur med både en vis kynisme og en god del medfølelse, spidder Nina Lykkes skarpe pen også de selvfede, velbjergede beboere i det velhaverkvarter Elin bor i med sin evigt skiløbende læge ægtefælle.

De mange patienter, der kommer til Elin med mere eller mindre realistiske forventninger om hvad hun kan/bør hjælpe dem med udstilles også ganske nådesløst.

Men mest af alt rammer Nina Lykke den helt perfekte tone, når hun beskriver nogle af faldgruberne i et parforhold, hvor de ’gode’ følelser er forsvundet, og i beskrivelsen af det svigtede barns umættelige sult efter anerkendelse fra en fjern moder.

/Helene

Materialer