Bogforside af Meter i sekundet af Stine Pilgaard

"Meter i sekundet af Stine Pilgaard

09.09.20
Når en motormund fra storbyen hamrer ind i vestjysk fåmælthed med 100 ord i sekundet, opstår der alskens muligheder for mere eller mindre vellykket kommunikation.

Sådan er det i hvert fald for Stine Pilgaards hovedperson i romanen ”Meter i sekundet”. Som medfølgende ægtefælle til en højskolelærer kæmper hun en indædt kamp for at falde til i den lille by Velling.
Og for at få et kørekort. Ja, man kan faktisk roligt sige, at hun desperat mangler et kørekort til både at begå sig i Velling og et af de mere gængse til at køre bil. 

Hendes kamp for at tilegne sig evnerne til begge dele er noget af det sjoveste, jeg har læst i lang tid.

Med en blanding af mere eller mindre dybsindige – men altid humoristiske - brevkassesvar og intense samtaler med ingen ringere end udkantselegantieren Anders Agger, formår Pilgaard at komme med adskillige indsigtsfulde betragtninger om parforhold, sex, forældrerollen, kvinderollen, ja, vel stort set hele pakken med spørgsmål om, hvad meningen mon egentlig er med det hele. 

”Meter i sekundet” er en hyldest til det forkætrede ’udkantsdanmark’, og til alle os, der ikke har svaret på det hele og sidst, men ikke mindst, er det en hyldest til alle os, der også kæmpede med at tage det der forbandede kørekort. Med over 80 ekstralektioner får romanens hovedperson os andre til at føle os lidt i samme klasse som Tom K. og K. Mag. (for de ikke køresagkyndige er her tale om nationens fremmeste motorsportsudøvere Tom Kristensen og Kevin Magnussen).

Om det lykkes heltinden rent faktisk at komme over 60 km i timen på Herningmotorvejen og ramme indenfor p-boksens afmærkninger vil jeg ikke afsløre her – men en underholdende litteratur-tur er det under alle omstændigheder. /Helene   
 

Materialer