Foto af en tatovering med bogstaverne YWNA og forside af bogen Read or dead af David Peace

Red or dead af David Peace

09.07.20
Når den engelske storklub Liverpool FC d. 22 juli 2020 løfter dette års Premier League trofæ, er det enden på et 30 år langt - og ofte mareridtsagtigt - forfølgelsesløb for klubbens mange trofaste fans.

Hvis du er til engelsk fodbold i almindelighed, og Liverpool i særdeleshed, kan du passende fejre bedriften med at læse David Peace’s mesterlige skildring af Bill Shanklys storhed og fald.

Bill Shankly anses af de fleste Liverpool tilhængere for at være klubbens ’åndelige leder’.
Manden, der trak klubben ud af glemslens mørke og lagde det fundament, der placerede Liverpool solidt på toppen af den europæiske fodboldtrone i rigtig mange år.

Peace’s bog ”Red or Dead” er noget så sjældent som en fodboldroman forklædt som en slags græsk heltesagn.

Det lyder måske lidt bizart, men det virker. I hvert fald for denne læser.

På en messende måde, og med en endeløs række af gentagelser, bidrager formen på forunderlig vis til at fortælle den tragiske historie om Bill Shankly, der endte sit liv som en uforløst og ulykkelig skikkelse forvist til at følge den klub han elskede over alt på jorden fra sidelinjen.

Hvorfor? Ja, det må du selv læse dig til i denne episke fodboldroman.

YNWA. /Helene Southern

David Peace er også kendt som manuskriptforfatter på en helt eminent film om engelsk fodbold ”The Damned United”. Både roman og film kan du naturligvis låne på biblioteket.
 

Materialer