David Copperfield af Charles Dickens

03.11.20
Leder du efter en god bog, som har haft enorm litteraturhistorisk betydning? Og med en medrivende handling? Og må den gerne have potentialet til at ændre dit syn på livet i positiv retning? Så kan vi anbefale David Copperfield af Charles Dickens fra 1850. 

Romanen handler om den lille dreng, David, som bor alene med sin mor og tjenestepigen, Peggoty, i i byen Blunderstone.
De har en lykkelig tilværelse, indtil moren gifter sig med en sadistisk mand med det grumme navn, Mr. Murdstone.
Unge David sendes på kostskole, hvor han mødes af endnu mere sadisme. Moren dør og alt håb synes ude i en verden, hvor et forældreløst, fattigt barn ikke har store chancer for overlevelse.

Læs David Copperfield og den utrolige beretning om, hvordan en dreng klarer sig igennem det umulige. Det er en skildring af ekstrem fattigdom og en hård, hård verden, man som moderne læser har vanskeligt ved at begribe. Her midt i industrialiseringens første spæde æra er sult, hjemløshed og vold mod kvinder og børn ganske almindeligt for en stor del af den engelske befolkning.

Det er dog også en skøn og mesterligt fortalt historie om, hvordan man kan klare sig igennem en ond skæbne og mestre sit eget liv. Det er enormt inspirerende og opløftende læsning, der skaber håb. Sådan vil jeg også være…

Bogen var ifølge Dickens skrevet med "en blanding af sandhed og fantasi", og var altså langt hen ad vejen en personlig skildring af hans eget liv som forældreløs. Ret vildt. Romanen er fuld af dybe og meget moderne overvejelser over forholdet mellem fiktion og fakta og spørgsmålet om erindringens troværdighed. 

Romanen har status som "drengebog", men i virkeligheden er det stor, stor litteratur, som alle kan læse. Se fx disse dybt eksistentielle åbningslinjer: "Det vil fremgå af disse sider, om det bliver mig, der skal være helten i min livshistorie, eller om en anden vil komme til at indtage den plads." Wow! 

Vi har klassikeren i flere udgaver, der henvender sig til forskellige læsere, bl.a. forkortede udgaver til børn, men også den oprindelige moppedreng i al sin vælde på næsten 1000 sider i en god oversættelse af Eva Hemmer Hansen med forord af ingen ringere end Peter Laugesen.

God fornøjelse  :)
/ Thomas
 

Materialer