Gør bogen levende – På genbrugsstationen

16.06.21
Yes! Projektet der skal skabe mere læselyst blandt børnene i SFO er nu igen i gang med spændende læseaktiviteter. Mandag den 7. juni var en gruppe børn fra Søren Kanne-skolen, SFO –Østre på Genbrugspladsen til stedsspecifik-læsning.

Stedsspecifik-læsning er et nyt begreb, der for tiden får en del opmærksomhed. Det er en særlig måde hvor hele oplevelsen omkring læsning er i fokus.

I projektet ”Gør bogen levende” hvor biblioteket og 3 af kommunens SFO’er samarbejder om at udvikle og afprøve læseoplevelser, der kan være med til at øge børnenes læselyst, har vi bl.a. stedsspecifik-læsning som en læseaktivitet. Vi har i projektet fokus på hvordan vi kan hjælpe børnene til at bedre at kunne leve sig ind i bogen og danne deres egne billeder i hovedet mens der læses. 

Et vigtigt element for at kunne skabe sine egne billeder i hovedet er at man kan koble til det sanserne. Det er nemmere at leve sig ind i en bog der foregår i en skov, hvis man kan forestille sig hvordan skovbunden føles at gå på, man kan fornemme duftene og høre fuglenes sang for sit øre. 
 

I stedsspecifik-læsning tager man læsningen ud i verden, hvor den foregår, så man fx sætter sig i en skov og læser den bog der foregår i en skov, så man samtidig kan afprøve hvordan skovbunden føles at gå på og på den måde tilføjer helt nye lag til læseoplevelsen.
 
Det var præcist det vi skulle prøve da vi tog på genbrugspladsen, hvor formidler Fie Karlsen efter højtlæsning kunne vise os nogle af de affaldsbunker, der beskrives i ”Vitello redder verden” og fortælle om hvordan fx glas kan genanvendes. Alle sanser var i brug da en stor lastbil læssede frisk kompost af. Der kunne vi både lugte den specielle lugt af nedbrudt haveaffald og mærke varmen der udvikler sig i processen.

Børnene have en fantastisk oplevelse i selskab med Børnebibliotekar Louise Skaarup og formidler hos Reno Djurs Fie Karlsen.
 

Projektet ”Gør bogen levende” en del af kulturministeriets nationale læselystindsats og støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Læs mere om Slots- og Kulturstyrelsens indsats her.

Materialer