Gør bogen levende – Højtlæsning med skærpede sanser

05.07.21
Højtlæsning er bare en fantastisk måde at styrke børns læselyst! I Søren Kanne-skolens 2 SFO’er har biblioteket været på besøg frem mod sommerferien.

Kakaomælk, ”tatoveringer” og kuglespil med de klassiske mamorkugler var noget af det der fulgte med, da biblioteket igen kunne komme på besøg i SFO’erne med sanselæsninger, hvor højtlæsningen kobles med et ekstra element, der skal sætte gang i sanserne og indlevelsen i bogen.


Når Alfred i bogen ”Rigtige drenge drikker kakao” til sidst mander sig op og får sagt at han gerne vil have kakao, skal vi selvfølgelig også have smagen af kakao, mens vi får læst højt. Alle de andre børn i ”Melodi og kuglerne” får lov at spille med de klassiske mamorkugler, men i Melodi’s lomme vokser den kugle hun fandt på jorden. Sammen med højtlæsningen fik alle børnene lov til at mærke de kolde mamorkugler og spille med dem ligesom børnene i bogen. På den måde får vi sat sanserne i spil og det bliver nemmere at leve sig ind i handlingen i bogen og i det personerne oplever.


Mange af børnene i SFO-alderen er lige begyndt at læse selv, men det kræver stadig meget både at afkode ordene, stave sig igennem de svære ord og samtidig også leve sig ind i og forstå handlingen. Derfor er højtlæsning, også for store børn, et vigtigt redskab, når det handler om at åbne bøgernes magiske verden for dem. Jo dygtigere de bliver til at skabe indre billeder og forestille sig, jo nemmere og mere spændende bliver det også for dem at læse selv.


Projektet ”Gør bogen levende” en del af kulturministeriets nationale læselystindsats og støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Læs mere om Slots- og Kulturstyrelsens indsats her: https://slks.dk/nyheder/2019/kulturinstitutioner/biblioteker-og-sfoer-sk...

Herunder er til inspiration de bøger som vores dygtige børnebibliotekar Louise Skaarup har udvalgt til højtlæsning i SFO’erne denne gang: