4. gang I Balance og Midtjyske fortællinger

SMART-Træning og guidet fælleslæsning

Denne gang var en indendørs gang for holdet på Hold Hjernen Frisk, hvor vi blev præsenteret for træning der holder hjernecellerne stimulerede og guidet fælleslæsning.

Susanne Harboe fik med sit vanlige gode humør udfordret alle på bl.a. balancen, hukommelsen og koordineringen. Der blev grinet, grebet bolde, tabt bolde og ”gået på line”, så alle opdagede at det aldrig er for sent at træne krydsbevægelser og balance. 

Vi arbejdede bl.a. med de små farvestrålende edu-bolde og alle fik et sæt med hjem, så de kunne træne videre hjemme. Susanne fik nemlig vist os mange gode måder, hvor man kan træne hjernen med de små bolde.

SMART-træning udbydes flere steder og man kan gennem DGI blive uddannet træner i SMART-træning. Læs mere om SMART-træning her: 

Smart træning holder hjernen fit (dgi.dk)

Kurser og uddannelser i SMART Training (dgi.dk)

Efter kaffe og hyggesnak skulle vi læse sammen på den særlige måde der hedder guidet fælleslæsning. Her læser man sammen en novelle. Undervejs gøres ophold, hvor alle i gruppen er velkomne til at dele deres tanker. 

Der er fokus på selve læseoplevelsen og det gruppen forundres over eller kommer til at tænke på, frem for at analysere teksten. Læseguiden er uddannet i at forberede spørgsmål, der netop inviterer ind i læsningen og understøtter nysgerrigheden på teksten og de andres refleksioner.

Til eftermiddagens guidede fælleslæsning, havde biblioteket valgt en novellen af Niels Hav: ”Mens han slog fjorden ihjel”, som er en del af novellesamlingen ”Midtjyske fortællinger”, den lægger sig tematisk godt i forlængelse af vores tidligere gange, hvor vi har været fjorden og ved havet.
 
Novellen gav anledning til nogle rigtig gode snakke om natur, ensomhed, at være anderledes som tilflytter og meget andet.

Læs mere om guidet fælleslæsning her: Guidet fælleslæsning — Læseforeningen (laeseforeningen.dk)