5. gang | Vi læser sammen og træner hjernen

Efteråret er for alvor trådt i karakter og gennem de store vinduer i bålhuset ved Kyst- og Fjordcenteret kunne vi betragte de visne blade, der hvirvlede omkring på græsset, mens regnen silede ned af ruderne. Vi sad heldigvis lunt og godt med stearin lys på bordene klar til dagens litterære samlingspunkt.

Her hvor vi er omkring halvvejs gennem forløbet begynder fællesskabet mellem deltagerne at fylde mere. Vi er så småt ved at kunne hinandens navne og snakken gik bl.a. på hvor vigtigt det er i en gruppe, for at man føler sig inkluderet. Nogen er selvfølgelig mere skarpe til at huske, men netop huske-træning blev vi senere udfordret i.
Merete havde til i dag fundet en novelle af Lone Hørslev, som blev brugt til guidet fælleslæsning. 
Det var novellen ”Egernet”, der handler om en mand, der på sin cykel kommer til at køre et egern ned. Egernet dør ikke helt og det volder ham mange kvaler at finde ud af hvad han skal stille op med Egernet. Samtidig driver det ham ud i filosofiske overvejelser om liv og død og ikke mindst sit forhold til kæresten og det at sætte børn i verdenen. 
Når vi læse guidet fælleslæsning er det kun læseguiden, der er forberedt - deltagerne har ikke læst novellen på forhånd. Undervejs holdes der pauser, hvor vi snakket om vores umiddelbare tanker og indtryk af historien. Det var rigtig interessant at høre deltagernes umiddelbare tanker om novellen. Flere kunne godt sætte sig ind i, hvor svært det måtte være for hovedpersonen at slå det sagesløse egern ihjel, ligesom vi også diskuterede hvordan de sideløbende beskrivelser af forholdet til kæresten og dennes far dannede paralleller til sagen med det halvdøde egern. 
Efter den litterære oplevelse var det tid til kaffe. Et par ildsjæle fra Rougsø Sønderhald Ældresagen sørgede for at servere for os. Da Susanne stod klar til at udfordre os med SMART-træning var de lynhurtige til også at rydde efter os, så vi kunne komme hurtigt i gang.
Denne gang skulle vi både gå på line, huske farverækkefølger og så måtte vi grine af, hvor svært det var for os at kaste en farvet bold i den rigtige rækkefølge i rundkredsen. Vi blev helt sikkert udfordret og fik os et godt grin.
Læs mere om gidet fælleslæsning her: http://www.laeseforeningen.dk/om-guidet-flleslsning

Foto: Valther Jørgensen