Lokale udvandrere #4

10.03.23
Fra Grenaa til Montparnasse: Gerda Wegeners provokerende rejse til Paris.

Gerda Wegener var en dansk kunstner, der levede fra 1886 til 1940. Hun er mest kendt for sine smukke og provokerende portrætter af kvinder og for at have været en af de første kunstnere til at male åbent seksuelle motiver. 

Wegener blev født i Grenaa i Danmark og studerede kunst i København. Hun blev senere gift med maleren Einar Wegener, der i dag er bedst kendt som Lili Elbe, en af de første personer i verden, der gennemgik en kønsskifteoperation. 

Gerda Wegener flyttede senere til Paris og blev en del af den berømte kunstnerkoloni i Montparnasse. Hendes farverige og eksplicitte malerier af kvinder gjorde hende til en populær kunstner blandt franske kunstelskere og kunstsamlere. 

Wegeners liv og arbejde blev portrætteret i filmen "The Danish Girl" fra 2015, der var baseret på en roman af samme navn af David Ebershoff. 

I dag er Gerda Wegener anerkendt som en af de mest innovative og modige kunstnere i sin tid, og hendes arbejde fortsætter med at inspirere kunstnere og feministiske aktivister over hele verden.