Danskere i verden

16.03.23
Danskere i verden, danskere i krig

En sømand, der redder tusindvis af kinesere under Nanjing-massakren i 1937. En historien om Danmarks højst dekorerede krigshelt og patriot.

Sammen med DR sætter bibliotekerne i år fokus på danskere i udlandet. I ugens klumme anbefaler vi derfor to spændende biografier om to danskere, der på godt og ondt har påvirket verden omkring dem.

Sindberg af Peter Harmsen

Journalist Peter Harmsen har skrevet bogen Sindberg. Under Nanjing-massakren blev Sindberg gjort til opsynsmand for en dansk cementfabrik ude for byen. Det var ellers et rent tilfælde, at den danske sømand og tidligere fremmedlegionær overhovedet befandt sig i Kina. Han var kendt som en slagsbror, og var uønsket af de kinesiske myndigheder. Uden noget at lave og med en fabrik, der stod tom, begyndte Sindberg at tage imod de kinesere, der flygtede ud af Nanjing. Rygtet spredte sig hurtigt og der opstod en enorm flygtningelejr under Sindbergs ledelse. Japanske soldater tog flere gange ud til fabrikken, men hver gang kom Sindberg farende ud med et dannebrogsflag. I Kina hyldes Sindberg for sin rolle i krigen, mens han er næsten ukendt i Danmark.

Anders Lassens krig: 9. april 1940-9. april 1945 af Thomas Harder

Historien om Danmarks højst dekorerede krigshelt og patriot, Anders Lassen (1920-1945), som først blev sømand og sejlede for A.P. Møller, men ved krigsudbruddet i 1940 meldte sig til britisk tjeneste og deltog i mange angreb på tyske og italienske styrker især i det græske øhav

Materialer