Stærke bud på DR Romanprisen 2021

07.12.20
Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard er netop nomineret til DR Romanprisen for ’Margrete 1, ’Det Danmark du kender’ og ’Meter i sekundet’. Dermed er alle seks forfattere, der kæmper om prisen, nomineret.

Det er seks af årets bedste bøger, som er i spil til prisen, og selvom de er meget forskellige, bringer de alle samfundet eller nogle historiske personer i et nyt perspektiv. Netop det samfundskritiske er en af årets  mest markante tematiske tendenser, og det afspejles også i feltet af nominerede.

Alle bøgerne sætter ord på tabuer, svigt og komplekse følelser, og deltagerne i bibliotekernes omkring 100 romanlæseklubber vil med afsæt i disse romaner få et sprog til meningsfulde samtaler om livet og vores samfund før og nu. Debatten om den første nominerede, ’Katalog over katastrofer’, er allerede i gang i Romanlæseklubberne.


De seks nominerede er:

Katalog over katastrofer af Stine Askov – december
Stine Askovs fremragende roman 'Katalog over katastrofer' kredser om 80’ernes frygt for katastrofer som atomkrig og atomkraftulykker. Vi møder Bengt, der forsøger at forberede sin 14-årige datter Helle på potentielle katastrofer ved at lære hende fysiske færdigheder som at slås, skyde, og finde vej. Men hun lærer ikke at relatere til andre mennesker og forstå deres grænser. Med stærke sproglige virkemidler skaber Askov både spænding og tegner et fint portræt af Helles overgang fra barn til voksen. Det er en foruroligende roman, som sætter fokus på, hvordan børn formes og påvirkes af deres opvækst, og samtidig kaster den lys over den måde, vi opdrager børn på i dag .


Hvor lyset er af Malene Ravn - januar
Malene Ravn har med 'Hvor lyset er'  skrevet en gribende familiefortælling og et flot portræt af kunstneren Carl Fischer, som er oldefar til Malene Ravns mand. Ravn har en stærk sans for personbeskrivelser, så vi kommer helt ind under huden på personerne. Romanen foregår fra 1892 til 1962, og vi følger Carl Fischer fra barndommen og senere det stormfulde møde med Ely til livet som kunstner på godt og ondt. Romanen kredser om det at være kunstner og kunstnerparrets bohemeliv, som indebærer flere svigt og afkald, især hvad angår sønnen Hans, som de aldrig får et nært forhold til. I romanen svigtes børn gennem flere generationer, og Malene Ravn undersøger på en stærk og troværdig måde, hvordan familien både er en livgivende og farlig organisme.


Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof - februar
'Penge på lommen'  med undertitlen 'Scandinavian Star - Del 1' og er en banebrydende socialrealistisk roman, der viser, at der altid er nogen, som betaler prisen for kapitalismen. Romanen foregår i 80'erne og er den første af i alt syv, som skal fortælle om branden på Scandinavian Star i 1990. Den fortsat uopklarede sag, der kostede 159 mennesker livet, er baggrundsmotiv for fortællingen om ægteparret Kurt og Maggie. Kurt investerer overskuddet fra sit busselskab i Vognmandsruten, der havde forbindelse til Scandinavian Star. Maggie og Kurt kommer fra trange kår, og de beskrives usentimentalt og med stor ømhed. Romanen viser på en tankevækkende måde den store rolle penge spiller i deres liv og relation, og den blotlægger kapitalismens menneskelige omkostninger.


Margrete I af Anne Lise Marstrand-Jørgensen – marts
Anne Lise Marstrand-Jørgensens storslåede historiske roman ’Margrete I’ er et mesterligt portræt af danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvinde. Vi følger Margrete fra hun som 10-årig bliver gift med Norges konge, til hun samlede Norden med Kalmarunionen i 1397. Portrættet giver os et nyt og nuanceret blik på Margrete, fordi hun både beskrives som visionær og magtfuld regent og som menneske og mor. Marstrand-Jørgensens skildring er båret af  stor sanselighed og bringer os os tæt på Margretes graviditet, voldsomme fødsel og moderskab. Vi får  også indblik i Margretes dybe sorg over sønnens alt for tidlige død. 'Margrete 1' er til debat i læseklubberne i marts, hvor vi fejrer kvindernes kampdag, og den rummer masser af sprængfarligt stof at tale om i forhold til opfattelsen af kvinder og magt – både i middelalderen og i dag.


Det Danmark du kender af Peder Frederik Jensen - april
I Peder Frederik Jensens skarpe samtidsroman 'Det Danmark du kender' skildres Danmark med fire forskellige stemmer, som tegner et billede af et splittet samfund præget af social ulighed: Fra et Underdanmark hvor arbejdsløshed, misbrug og svigt er hverdagskost til politikeren, der overvejende fokuserer på egen vinding. Det er en barsk og stærk samfundskritisk roman, hvor individet agerer i et samfund med politisk ustabilitet og forfald af normer. Den sociale ulighed viser sig parallelt med forliste drømme om et samfund med velfærd for alle og et splittet socialdemokrati. Romanen viser et Danmark, du måske ikke kender, og lægger i høj grad op til debat i læseklubberne om vores værdier og samfund. Og ikke mindst debat om den sociale ulighed, som vi netop har belyst i dette tema via dette link til litteratursiden.dk.


Meter i sekundet af Stine Pilgaard – maj
'Meter i sekundet' er en sjov og rørende roman, som leger elegant med genren ved at flette højskolesange og brevkassesvar ind i teksten. Romanen er formet af Pilgaards sprælske stemme; skarpe dialoger og sarkastiske oneliners, som rummer både humor og alvor. Fortælleren er flyttet til Vestjylland, da kæresten skal undervise på en højskole. Fortælleren forsøger at finde vej i højskolelivet og den vestjyske samtaleform og mentalitet og samtidig finde ind i rollen som nybagt forælder og orakel i lokalavisens brevkasse. De på en gang skarpe og finurlige svar giver associationer til Tove Ditlevsens brevkassesvar. Pilgaard har sin egen helt egen sprøde stemme, som er let på overfladen, men rummer stor dybde i dens undersøgelse af den sårbare og skrøbelige relation mellem mennesker. 


Gode temaer til læseklubsamtalerne
Med disse vægtige temaer er der lagt op til spændende samtaler i bibliotekernes mange romanlæseklubber rundt om i landet og på Litteratursiden. For første gang bliver der også en Romanlæseklub syd for grænsen – nemlig på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg. Fra december 2020 og frem til maj 2021 debatterer læseklubber de seks nominerede romaner, og herefter stemmes tre romaner videre, og den endelige vinder findes af en læser-jury. Vinderen af DR Romanprisen 2021 afsløres den 12. juni 2021.

I år gik DR Romanprisen til Carsten Müller Nielsen for De døde fylder dagene med en smag af mønter.

 

Tak til Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden.

Materialer