©colourbox.com

Højtlæsning giver nærvær og appetit på læsning

05.04.19
Højtlæsning er et hyggeligt ritual ved sengetid i mange småbørnsfamilier. Også de lidt større børn, der selv kan læse, har glæde af højtlæsningen.

Der er utallige gode grunde til at læse højt og blive ved med det. Her er en håndfuld, der er helt sikkert flere:

  • Højtlæsning er et godt udgangspunkt for samvær, nærhed og samtaler om barnets verden.
  • Det vigtigste for et barns læselyst er, at det holder af historier. 
  • Børn, der bliver læst højt for, får et bedre ordforråd og bliver bedre til at læse og skrive. 
  • Når man læser højt for et barn, lærer man samtidig barnet, hvordan sprog læses. 
  • Bøger er gode til at hjælpe børn med at forstå sig selv og andre.

Inspiration på Litteratursiden
Voksne er en stor inspirationskilde, når det gælder børns læsning. Litteratursiden formidler børnebøger til forældre og andre voksne, der savner inspiration til, hvad deres børn kan læse og til højtlæsning.
Børn læser mindre i fritiden, end de gjorde for bare ti år siden, og faldet er størst mellem 5. og 6. klasse. Ifølge undersøgelser er det særligt mødre, som vælger børnenes bøger. 

Gennem litteraturen lærer børn at sætte sig i andres sted og forstå deres eget liv og følelser. Men læsning gør ikke kun børnene til klogere og mere empatiske væsner. Den kan også mindske den stressfølelse, der kan følge med et moderne børneliv og styrke børns koncentration. Sidst, men ikke mindst, er det sjovt, rørende, fortryllende og magisk at læse en god bog, sammen eller hver for sig. 

På Litteratursidens børneside kan du finde inspiration til børns læsning med anmeldelser, artikler og lister med gode børnebøger. Klik på bøgerne for at læse vores anmeldelser og lån dem på biblioteket.

Gode bøger til højtlæsning

Oprindeligt skrevet af Aarhus Kommunes Biblioteker.