Foto: Mogens Engelund
Foto af Lise Nørgaard: Mogens Engelund

En kultiveret rappenskralde: Lise Nørgaard er død

02.01.23
2023 var kun lige begyndt, da vi skulle sige farvel til et af Danmarks helt store nationalklenodier.

Det er kun få dage siden, at Billedbladet bragte en artikel, hvor Lise Nørgaard fortalte om sit liv på plejehjemmet i Humlebæk. Om den halve ostemad hun foretrak at spise til morgenmad, om at sætte en ære i at knappe sin brystholder selv og om at hun blandt de andre beboere havde fundet en ny veninde på 98 år, som også havde "snøvsen i behold", som Lise selv udtrykte det. Men søndag aften var det slut. Lise Nørgaard blev 105 år.

Se også: foredrag om Lise Nørgaard på Auning Bibliotek.

Fejlleverancen

Lise Nørgaard fik med sine skriverier virkelig iscenesat det seneste århundrede. Og det på en ganske ligetil og usentimental måde. Hun har skrevet flere afsnit af 'Huset på Christianshavn'. Hendes erindringsbøger 'Kun en pige' og 'De sendte en dame' beskriver hendes opvækst, hvordan hendes far ønskede sig en søn, men han fik i stedet 'fejlleverancen' Lise. Faderen ville have hende godt gift, men Lise ville være journalist. Og sådan gik det. På Roskilde Dagblad dækkede hun 2. verdenskrig. I 1949 forlod hun mand og fire børn og flyttede til København for at arbejde på Politiken. Senere hen rykkede hun til Hjemmet, hvor hun i mange år var brevkasseredaktør og chefredaktør.

Mest kendt for Matador

Lise Nørgaards folkelige gennembrud blev som forfatter og manuskriptforfatter. Hun har udgivet hele 13 bøger, men begyndte også at skrive manuskripter. I 1978 må man vel sige, at hendes karriere peakede - her blev det første afsnit af Matador vist. Serien er (indtil videre) blev genudsendt otte gange(!) og over en million seere kigger med hver gang.

Lise har selv fortalt, at hun blandt karaktererne i Matador mest identificerer sig med Regitze Varnæs, som stikker af fra husholdningsskolen og laver oprør. Men der er mange stærke kvindekarakterer i serien.

I 1994 blev Lise Nørgaard ridder af Dannebrogsordenen. Men som hun selv udtalte "her i huset er jeg ikke berømt. For hunden er jo ligeglad. Og mine børn sætter forhåbentlig mere pris på mig for vores almindelige samkvem og samtaler".

Vi har samlet en række bøger af og om Lise Nørggard herunder.

 

Oprindeligt skrevet af lisehan, Høje-Taastrup Kommunes Biblioteker.

Materialer