©colourbox.com

Domestic noir – perfekt til de mørke aftener

08.11.19
Domestic Noir-romaner er psykologiske thrillers, hvor dramaet udspiller sig indenfor hjemmets fire vægge og i parforholdet. Genrens karakteristika er "hvem narrer hvem", skiftende synsvinkler og uventede twists i handlingen. Domestic noir-romanerne er oplagte til sommerferiens lange dage - de er spændende og svære at slippe, når først du er i gang.

Der kom for alvor skub i genren med Gillian Flynns Kvinden der forsvandt og Paula Hawkins Kvinden i toget, som blev den hurtigst sælgende debutroman nogensinde. Begge bøger er også blevet filmatiseret. Med tiden har genren bidt sig godt fat i læserne og der udkommer løbende nye romaner.

Domestic hvad for noget?

Domestic noir er en subgenre under genren psykologiske trillers. Genren har ikke en officiel vedtagen definition og afgrænsning, men "noir" er sandsynligvis inspireret af Noir-genren indenfor film og litteratur, som så dagens lys i USA under depressionen i 1930'erne. En genre, der var kendetegnet ved at have en dyster stemning. "Domestic" signalerer, at handling og plot udspiller sig i hjemlige omgivelser. Dertil er der en række fællestræk, som går igen i bøgerne: et anderledes plot, skiftende synsvinkler, mange skjulte motiver og at gerningsmanden/-kvinden ofte står hovedpersonen nær.

Det, der gør Domestic Noir-genren spændende er, at bøgerne udfordrer læseren, som gang på gang bliver taget ved næsen og at brikkerne først falder på plads på de allersidste sider. Derfor er genren garant for de gode læseoplevelser i mørket, når det skal være underholdende og spændende på samme tid - og med god tid til rådighed, for de er svære at slippe, når først du kommer i gang.

Vi har samlet nogle af de bedste domestic noir-romaner her på siden og hvis du vil læse anmeldelser af bøgerne, findes disse på Litteratursiden.dk

Materialer