Hvordan står det til i Irland?

Irland har i løbet af 100 års uafhængighed bevæget sig fra at være et stærkt troende og traditionelt samfund med en lukket økonomi til at være en mere dynamisk og kompleks småstat med internationale ambitioner.
Date
10 april 2025
Tid
19:00 - 21:00
Bibliotek
Ørsted Bibliotek
Adresse

Rougsøvej 73B
8950 Ørsted
Danmark

Mange af de bærende elementer der kom til at betegne og definere Irland i årene efter selvstændighed er i forskellige stadier af ombrydning, og der er mange spørgsmål på spil: 

Hvordan genopretter man tilliden til det politiske system og økonomien efter finanskrisen, der ramte hårdt i Irland?  Hvordan forstår man en ny partipolitisk kultur under radikal forandring, fordi de to største regeringsdannende partier Fianna Fáil og Fine Gael (som skiftevis har siddet på magten de sidste 100 år) bliver udfordret af Sinn Féin, som har en langt mere republikansk og venstreorienteret profil? 

Hvordan skal den katolske kirkes dalende indflydelse som institution og bærende moralsk autoritet håndteres og hvad skal stå i stedet? Hvad betyder det for den kulturelle selvforståelse, når man ikke længere er et udvandringsland, men også et indvandringsland med en mere sammensat befolkning? 

Hvordan skal man finde sin plads i Europa efter Brexit? Hvordan skal man forholde sig til England? Og sidst, men ikke mindst, hvordan vil et eventuelt forenet Irland se ud? Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive taget op i foredraget.

Underviser: Sara Dybris McQuaid, lektor i Britisk Irsk Historie, Samfund og Kultur, Aarhus Universitet

Tilmelding på www.folkeuniversitetet-rougso.dk eller til Biblioteket på tlf. 89591040 eller mail: oersted.bib@norddjurs.dk 
 

Rougsø Folkeuniversitet