6. gang | Naturens materialer - siv og pil

Efter mere end 7 måneders pause kunne Hold Hjernen Frisk-holdet igen mødes, og til hvilken dag. Nu hvor vi har ramt juni måned stod solen højt på himlen og sommerens varme var til at mærke.

Vi lagde ud med en gå-tur til den pilemark, som Kyst- og Fjordcenterets pileflettere selv har plantet. Det er også dem der passer den og høster engang til efteråret når pilen er blevet lang nok. 

De fleste af os har på et tidspunkt set en flettet pilekurv, eller noget andet i pileflet, men jeg tror de fleste af os gik derfra med ny viden og indsigt i at bruge et naturmateriale som pil. Både om hvor mange forskellige typer af pil der findes og hvordan de er forskellige. Bare på marken, i skoven, i Voer var der mindst 5 forskellige slags pil plantet, i forskellige farver og hårdheder. 

Processen fra at pilen er plantet til den er klar til at flette af var også lidt overraskende for flere, og der opstod en ganske stor respekt både for materialet og de frivillige flettere, der arbejder med pilen.

Tilbage på Kyst- og Fjordcenteret skulle vi alle prøve kræfter med at pileflette og netop bruge kræfter var nøgleordet, for selvom pilen var opblødt, som den skal inden man arbejder med den, så blev mange overraskede over hvor mange fingerkræfter, der skulle bruges for at holde pilegrenene på plads og få dem til at bøje sig i det flettemønster, der skulle få dem til at blive til en fil pilekrans.
Det var tydeligt at de garvede pileflettere havde træningen i at håndtere pilegrenene, men det var helt sikkert ganske god styrketræning for fingrene.

 Resultatet af vores anstrengelser udeblev heldigvis ikke og alle kunne til sidst stolte fremvise en fin pilekrans. Det er på mange måder meget tilfredsstillende en gang imellem at have et resultat mellem hænderne, noget man selv har produceret.
 
Pilen som naturmateriale fik naturligvis en del opmærksomhed denne dag, men da bibliotekar Thomas Damm under kaffen præsenterede nogle af alle de muligheder, der er for at hente inspiration på biblioteket i vores mange fagbøger, havde han også bøger om fx siv og bark med i sine anbefalinger. Titlerne som han anbefalede er herunder og der er meget mere spændende at finde på biblioteket indenfor netop pileflet og andre naturmaterialer.

Under kaffe kom Thomas også i tanker om en novelle som faktisk handler om pil. Det er vist mest en gyser, hvor pilen var alt andet end samarbejdsvillig. Det er novellen ”Pilene af Algernon Blackwood." Den findes i ”Gotiske gysere” (1987). Novellesamlingen har vi ikke i Norddjurs Biblioteker, men den kan skaffes.

Materialer