5. gang I De mange landskaber i Grenaa plantage

På en vandretur gennem Grenaa plantage forandrer landskabet sig markant flere gange også selvom man, som os, skulle komme til at gå lidt i ring.

Med udgangspunkt fra skovsøen begav vi os afsted ad den gule rute og efter kort tid havde vi det åbne hedelandskab på vores ene side.  Lige inden vi gik ind i skoven gjorde vi holdt og Thomas læste med heden som baggrundstæppe, en kort tekst om glæde. Teksten var et uddrag af Tomas Espedals bog ”Gå” fra 2006.


Med afsæt i teksten blev alle sendt videre på turen med et sæt samtalekort, som de 2 og 2 kunne tage udgangspunkt i. Snakken blev derfor både dyb og livlig mens vi bevægede os længere ind i skoven.
 
Grenaa plantage består af mange forskellige træsorter men især bøgen og egen kunne vi finde mange steder. Ved bøgen havde Carsten flere gode historier, som vi fik frit fortalt. Bl.a. den om bøgen og egen som også kan findes i Carl Ewald’s samling af eventyr, som der er link til nederst på Den fortæller bl.a. om hvordan bøgen med sin tætte trækrone skaber stor skygge under sig, men også læ. Det benyttede vi os af og krøb i læ for regnen for at få læst endnu en tekst højt i skoven. Det var endnu et uddrag af Tomas Espedals bog, denne gang om begrebet hjem. Og igen fortsatte turen med fordybede samtaler 2&2 med udgangspunkt i samtalekortene.
 
Undervejs på turen blev vi opmærksomme på en sangfugl, der kan være svær at høre pga. dens høje lyd. Det var fuglekongen og derfor var det ganske oplagt at få historien om hvordan kongefuglen fik sit navn, og hvorfor de andre fugle ikke bryder sig om den. Carsten genfortalte historien levende og frit efter hukommelsen!
 
Egetræet stødte vi på flere gange på vores tur og blev undervejs opmærksomme på hvor forskelligt den kan udvikle sig. Hvis egetræet får masser af plads omkring sig, som eksempelvis på heden, så breder det sin krone ud og bliver til det flotte ikoniske og stærke træ. Når det står i tæt skoven strækker det sig højt for at få lys. Stammen blive høj og slank, ideelt til tømmer og planker. 


I Grenaa plantage er der gang i et større skovningsarbejde og store stammer ligger stablet op på ræd og række. Her blev vi, ved en simpel bankeleg, alle forundret over hvor fantastisk naturen er. Lægger man øret til den ene ende af en stamme og en anden banker i den anden ende kan man tydeligt høre det selvom stammen er lang. At naturen har fantastiske evner er tydeligt, men i hvor høj grad naturen kommunikerer og interagerer var et spændende samtaleemne undervejs. Carsten fra kyst- og Fjordcenteret, fortalte om hvordan svampe i høj grad arbejder sammen med træer for at overleve. Undersøgelser viser også hvordan træer kommunikerer i langt højere grad end vi måske går og tror.
 
Turen sluttede af ved skovsøen med en god kop kaffe og oplæsning af en historie der også handler om at gå, nemlig Helle Helles novelle: ”Stavgang”.

Gåturen langs den gule rute på ca. 3.5 km, var ikke en krævende tur, men den bragte os alligevel rundt på en oplevelsesrig tur i Grenaa plantage.

Litteratur:

Historien om hvordan fuglekongen fik sit navn – på letlæst norsk: Eventyr og Sagn - Norsk Folkeminnesamling (uio.no)

Fuglekongen på Naturguide.dk: Fuglekongen – Danmarks mindste fugl, vejer kun 5 gram. - NaturGuide.dk - natur og friluftsliv

Stavgang af Helle Helle. Udgivet i: Ud & se, 2007, jan., 2007 Link: http://ipaper.ipapercms.dk/DSB/udogse/2007/Januar/