2. gang | SMART-træning, -fitness for hjernen

En historie om at være modig og SMART-træning

Anden gang vi mødtes blev vi på land og indtog det hyggelige bålhus ved Kyst- og Fjordcenteret, hvor bibliotekar Merete Breinhild efter en kort præsentationsrunde af alle deltagerne, læste to korte historier af forfatteren Tove Jansson højt.

Jansson er nok bedst kendt som ”mor” til Mumitroldene, de lidt foruroligende børnehistorier om de små buttede hvide Mumitroldes liv og levned.  

De to historier vi fik læst højt hedder ”Bademorgen” og ”Vindstille”. De er fra den novellesamling der hedder ”Sommerbogen”, der blev udgivet allerede i 1972, men er kommet i et nyt oplag på dansk her i år 2020.
Det er en af flere små historiesamlinger Tove Jansson har skrevet til voksne.

Historierne i ”Sommerbogen” er alle om en farmor og hendes barnebarn, der tilbringer en stor del af deres tid på en lille ø i den finske skærgård.
Historierne gav anledning til en snak blandt andet om at være modig og om det at have børnebørn. 

Alle deltagerne fik herefter en lille bog, som de kan bruge som notesbog eller dagbog. Med inspiration i historierne af Karsten Andersen og Tove Jansson snakkede vi om, at man kan skrive personlige beretninger på mange forskellige måder og de fik en opfordring til at skrive om nogle af deres oplevelser i naturen eller om at være aktive. 

Inden kaffepausen gik vi ud i det dejlige vejr og i behørig corona-afstand sang vi ”Septembers himmel er så blå” fra Højskolesangbogen.

Efter kaffe og frugt blev hjernen udfordret af SMART-træning, hvor små farvede bolde, indviklede navnelege og krydsbevægelser satte hjernevindingerne i gang.
Der blev grinet både af hinanden og sig selv når der gik kludder i systemerne. Flere blev overraskede over, hvor svært det faktisk kunne være at huske den rigtige rækkefølge, så snart der var flere opgaver samtidig. 

Læs mere om SMART-Træning her på siden.

Dagens litteratur var de to noveller ”Bademorgen” og ”Vindstille” fra denne bog