2. gang I Tur på fjorden ved Voer

Til den anden mødegang i forløbet skulle holdet mødes i den helt anden ende af kommunen, nemlig ved Voer færgested, hvor Kyst- og Fjordcenterets 2 både skulle tage os en tur på fjorden. Da september pludselig er begyndt at gøre krav på efteråret med trusler om regn og kulde, var alle mødt op klædt på til at kunne klare lidt af hvert. 

Det var dog som om september havde besluttet at give os denne oplevelse uden større sværdslag, vejret holdt tørt, og solen anedes indimellem i et hul i skyerne.
I de to både blev der lagt en god fart fra start, målet var at vi skulle helt ud omkring Udbyhøj og lige snuse til der hvor fjorden ender og havet begynder. Selvom vejret var stille, var det alligevel under skumsprøjt og frisk vind at bådene strøg over vandet med kurs ud af fjorden.


På forhånd havde Carsten fra Kyst- og Fjordcenteret fortalt, at der for tiden ofte er set både marsvin og sæler, så vi holdt godt øje. Og ganske rigtigt, på nogle sten ved kanalen sad nogle sæler og nød udsigten. Et par stykker hoppede hurtigt i vandet, da vi nærmede os i bådene, men den sidste så ud til at den ikke orkede at flytte sig. Den blev i al fald liggende så vi kunne nå at betragte den fra bådene. 


Vi sejlede videre ud forbi Holbækgaard Herregaard, der er nævnt i dokumenter første gang helt tilbage i 1339. Den berygtede Rane Jonsen, der blev anklaget for mordet på kongen Erik Klipping i Finderup lade i 1286, står optegnet som ejer af Holbækgaard fra 1280-1287. Holbækgaard (danskeherregaarde.dk).


Helt ude hvor fjorden munder ud i Kattegat, synede horisonten meget stor og vid. Da vi vendte bådene for at sejle ind i fjorden igen, var der et markant skifte i udsigten, hvor det nu var fjordbreddens bugtede landskab ens øjne fulgt. 

Netop turen ind gennem fjorden fra Kattegat beskriver Henrik Pontoppidan malende i den tekst, som vi havde valgt at læse et uddrag af. Uddraget er fra ”Kronjyder og Molboer” (1887), hvor et skib har været på en hård tur fra København hele natten. I morgenstunden når skibet til Randers Fjord, hvor vandet er mere stille, og synet at land skaber en hel euforisk stemning bland de søsygeplagede passagerer. 


Vi undgik heldigvis søsyge på vores tur og kunne lægge til ved en bøje, hvor vi fik lidt kaffe at varme os på mens bibliotekar Thomas Damm læste uddraget højt for os. Henrik Pontoppidans tekst fra 1887 rammer trods sine over 100 år, stadig noget i os med sine naturbeskrivelser, og selvom fjorden har ændret sig og der er blevet lavet bl.a. sejlrender, kan vi stadig genkende og sætte os ind i den stemning og de landskaber han beskriver.


Tilbage på land sang vi sammen ”Se nu stiger solen”, skrevet af Jacob Knudsen, der var den første sognepræst i Mellerup valgmenighed. Han skrev sangen inspireret af udsigten fra kirken og præstegården, ganske få år efter af Henrik Pontoppidan skrev sin tekst om indsejlingen i Randers Fjord. Jakob Knudsen – mellerup valgmenighed