Indskolingselever på eventyr tilbage til stenalderen ved Stendysserne i Norddjurs

24.05.23
Norddjurs biblioteker og Bevæg dig for livet vil være med til at give indskolingselever en særlig eventyrlig oplevelse gennem Natureventyrene omkring Stendysserne v. Tustrup

Formålet med dagen var at give børnene en særlig oplevelse med både læsning og bevægelse. Det giver en ny måde at opleve en historie og skabe fordybelse, når kroppen og sanserne også er i spil. For eleverne er det en helt særlig måde at opleve en historie, når de samtidig med at de får læst historien op, kan klatre i det træ, der omtales i eventyret eller ser myren kravle omkring. Helt naturligt får børnene også brugt deres krop og bevæget sig, når de lever sig ind i historien. Det hele starter med at de skal snurre rundt 3 gange rundt om sig selv og vupti er de kommet med Malik tilbage til Stenalderen.

Norddjurs Kommune har indgået et samarbejde med den landsdækkende App Natureventyr, som med hjælp fra lokale borgere, har skrevet fire eventyr specifikt til vores skønne natur her i Norddjurs. De fire eventyr finder sted forskellige steder i Norddjurs: Ved Kyst og Fjordcentret ved Randers Fjord, ved Stendysserne ved Tustrup, ved Porsbakkerne ved Auning og den sidste ved Enslevgård ved Grenå. Natureventyrene er målrettet børn i alderen 4-9 år og deres familier. Eventyrene er gratis at downloade.

Malene Henningsen projektleder for Bevæg dig for livet i Norddjurs Kommune:

”Vi har fået lavet 3 rigtig gode natureventyr for børn og deres familien og et nyt er lige blevet færdig ved Enslevgård ved Grenå, dem skal vi have sat lidt fokus på. Vi har derfor indgået et samarbejde med lærer, pædagoger og indskolingselever fra Søren Kanne Skole afdeling Toubro og Min Friskole i Ørum om en særlig eventyrlig oplevelse med fokus på stenalderen, historiefortælling, aktiviteter, leg og bevægelse. Oplevelsen skal gerne give børnene lyst til at gøre det igen med deres familier, så vi kan lokke flere familier ud i den skønne natur vi har i Norddjurs. Børn er ikke altid så motiveret for ”bare” at gå en tur og med natureventyrene er der pludselig et formål med turen. Familien skal ud at opleve noget sammen og vi voksne bliver tvunget til gennem fortællingen ag sætte tempoet lidt ned og sanse naturen og oplevelsen sammen med vores børn”.

”Sammen med Malene Henningsen fra Bevæg dig for livet leger eleverne sabeltigere inden de skal ud på eventyret.”
 

Det var en lidt blæsende morgen tirsdag d. 16. maj, men vejret var tørt og skoven var grøn og smuk. Kl. 8.30 ankommer i alt 58 børn og deres lærer og pædagoger. Alle børn kommer med en rygsæk med madpakke og drikkedunk i og et stort smil på læberne. De spørger forventningsfuldt; ”Hvad skal der ske? Hvad skal vi lave?” og et barn udbryder ”jeg har slet ikke sovet i nat, for jeg har glædet mig SÅ meget”.

”Børn fra Toubroskolen gør klar til at gå Natureventyret.”
 

Ane Katrine Uldall Eiming projektkoordinator for Norddjurs Biblioteker:

”For at gøre oplevelsen mere levende og eventyrlig har vi indgået et samarbejde med Østerskov efterskole ved Hobro. Det er en efterskole med et særligt fokus på rollespil for unge i 8. -10. klasse. De kom med en gruppe på 7 flot udklædte elever og en lærer og var med til at gøre eventyret mere levende og virkeligt. Ud over rollespillerne var der etableret en markedsplads, hvor elever og lærer kunne boltre sig med forskellige aktiviteter, de kunne lave deres egen amulet, lege, dyste, løse opgaver og gåder mm. Alle elever fik et lille diplom med hjem, om at de har gennemført natureventyret Malik og rejsen til stenalderen, samt fik information med hjem om de 3 andre natureventyr i Norddjurs Kommune. Forhåbentlige vil det være med til at lokker flere familier ud på eventyr og historiefortælling i Norddjurs Kommune”.

”Elever fra Østerskov Efterskole er i rolle som figurer fra historien og tumler og leget med eleverne på markedspladsen.”

Dagen gav eleverne en oplevelse gennem en historisk rejse tilbage til stenalderen. Eleverne gik ruten mens historien bliver læst op af deres lærer og pædagoger. Undervejs mødte de forskellige dyr, mennesker og væsner fra stenalderen og de skulle lave nogle bestemte aktiviteter sammen for at komme gennem historien. Historien handler om en dreng, Malik, der vil hjælpe en stenalderpige med at finde hendes oldefars lårbensknogle, som var blevet væk fra hende. Hun fik ansvaret for at passe på lårbensknoglen efter et ritual de lavede i hendes gruppe. Nu er den væk og oldefars spøgelse er rasende og krævede den tilbage. Mon de fandt den?

”Efter at alle var kommet tilbage fra deres tur indtog ”Kong Vinter” også markedspladsen hvor eleverne kunne hilse på ham og kæmpe mod ham.”
 

Eleverne fik en god oplevelse med deres kammerater og lærer/pædagoger. En dreng fra Toubro fortæller da de kom tilbage: ”Det var sygt sjovt at gå eventyret og meget spændene at Kong Vinter skræmte os og han tog mig og Carl og smed os ned i jorden”. En pige fra Toubro fortsætter ”ja men det var også sjovt omme med træet med gyngerne og musen der legede med os” og en anden pige stemmer i ”men vi så ikke Dronning Sommer og Ulven. Ulven blev ved med at løbe væk fra os, vi kunne ikke følge med”. En lære fra Min Friskole siger; ”Det har været et rigtig fint arrangement og vi kan se at børnene virkelig har hygget sig, det at være ude i naturen kan bare noget. Så hjælper det jo også, der sker meget her på markedspladsen, flere af eleverne er jo ikke til at kende efter der er blevet malet om til dyr og væsner”.

Da dagen afsluttes samlet kl. 12.30, blev der uddelt mange krammer fra eleverne til de udklædte elever fra Østerskov Efterskole og medarbejderne fra Bibliotekerne og projektlederen fra Bevæg dig for livet inden de skulle hjem. Mange børn siger ”Tusind tak for en rigtig sjov dag” inden de hopper ombord på bussen.