Gør bogen levende

23.10.20
Biblioteket og 3 SFO’er er sammen om en stor indsats for at øge læselysten blandt børn i SFO-tilbud.

Nyt spændende samarbejde

Norddjurs Biblioteker er ét af 35 biblioteker i hele landet, der har modtaget støtte fra Kulturministeriets læselystpulje, hvor der i alt er blevet uddelt 6,9 mio. kr. 3 SFO’er i kommunen var hurtige til at sige ja til samarbejdet med Norddjurs Biblioteker, hvilket betyder at rigtig mange børn i dette skoleår får glæde af de mange aktiviteter som biblioteket sammen med de 3 SFO’er udvikler for at styrke børnenes lyst til at læse. 

”Det handler om at give børnene nogle gode oplevelser med læsning og åbne bøgernes spændende univers for dem” udtaler Maibritt Gammelgaard, pædagog i Allingåbro SFO og med i projektgruppen.
De 3 SFO’er der er med i projektet er Allingåbro SFO, Søren Kanne-skolen, SFO –Vestre og Søren Kanne-skolen, SFO –Østre. De er alle med til gennem projektet at afprøve og udvikle forskellige former for samarbejde og nye koncepter, som vi forankre SFO’erne efterfølgende.

Læselyst under Pres

Ifølge den internationale undersøgelse PIRLS fra 2016, så svarer kun 20 procent af de adspurgte danske skoleelever i 3. og 4. klasse, at de rigtig godt kan lide at læse. Samtidig konkluderer den danske undersøgelse ”Børns læsevaner 2017” blandt andet, at der kan ses en klar sammenhæng mellem børns øgede tidsforbrug online og mindre tid på fritidslæsning af bøger.

Bøgernes univers

”Vores mål med projektet er at give børnene gode læseoplevelser og inspirere dem til selv at tilvælge læsning som aktivitet i SFO-tiden” siger Ane Katrine Eiming, Projektleder.

I projektgruppen er der efterhånden en hel idébank af gode idéer til hvordan vi kan gøre bøgerne mere levende. Først og fremmest er der fokus på højtlæsning, med et ekstra lag hvor sanserne inddrages, så det bliver nemmere at leve sig ind i historien. Bibliotekarerne udvælger nogle rigtig gode bøger til højtlæsning og medbringer effekter eller laver aktiviteter der aktiverer sanserne. Hvordan ser og lugter den der kaninlort eksempelvis, som kaninen i historien har for vane at spise? 
 

Læsehjørne i alle SFO’er

Alle 3 SFO’er får som en del af projektet også indrettet et læsehjørne, hvor børnene kan sidde og læse og hygge. Børnene er med i processen, og skal brainstorme og idéudvikle på indretningen og udsmykningen, for det er selvfølgelig vigtigt at det er et godt sted som børnene har lyst til at bruge. I læsehjørnerne skal der også være alle de mange nye bøger, som er indkøbt til projektet. Ca. 250 bøger til hver SFO er det blevet til. I løbet af skoleåret roterer bøgerne mellem de 3 SFO’er, så der 3 gange kommer en helt nye og spændende bøger. 

Norddjurs Bibliotekers projekt ”Gør bogen levende” en del af kulturministeriets nationale læselystindsats og støttet af Slots- og kulturstyrelsen. Læs mere om slots og kulturstyrelsens indsats her: https://slks.dk/nyheder/2019/kulturinstitutioner/biblioteker-og-sfoer-sk...

Herunder kan du se nogle af de bøger, bibliotekarerne har udvalgt til højtlæsning.