Gør bogen levende

13.01.20
Bibliotek og SFO i nyt samarbejde for at styrke børns læselyst

”Gør bogen levende” er overskriften på det projekt hvor Norddjurs Biblioteker sammen med tre SFO’er i kommunen vil arbejde målrettet på at styrke læselyst og læsefællesskaber for børn i indskolingens fritidstilbud.

Del af en landsdækkende indsats
Sammen med 34 andre kommuner har Norddjurs Biblioteker fået del i de 6,9 mio kr. der på landsplan er uddelt af Slots- og Kulturstyrelsen, som er en del af den nationale indsats for at styrke børns læselyst. Ved Norddjurs Biblioteker er vi virkelig glade for at netop vores projekt er blevet udvalgt og har fået tilsagn om 176.000 kr. til projektet, der primært skal foregår i skoleåret 2020/21.

Forberedelserne går allerede i gang i foråret 2020, hvor SFO og Bibliotek sammen udvikler de aktiviteter og tiltag der skal udgøre projektet. Pengene skal bl.a. gå til indkøb af bøger og materialer til læsehjørner, så børnene i de deltagende SFO’er kan få nem adgang til gode bøger. Der er også planer om aktiviteter, der skal gøre læseoplevelsen til en mere sanselig oplevelse for børnene ved på forskellige måde at levendegøre bogen. Når vi læser skal vi selv danne billederne i hovedet og forestille os eksempelvis duften af de frikadeller der bliver stegt eller lyden af de fuglefløjt som hovedpersonen hører i skoven.

I projektet skal der derfor arbejdes med forskellige måder at opleve bogen på, så børnene får masser af gode læseoplevelser og oplever at det bliver nemmere at leve sig ind i bogen og får større lyst til mere læsning.

Vores mål er at læsning i højere grad bliver et naturligt valg for børnene og et alternativ til eksempelvis levende medier”, udtaler bibliotekar på projektet Louise Skaarup.

Vigtigt samarbejde
Mange af kommunens SFO’er viste interesse da Norddjurs Biblioteker præsenterede idéerne og efterspurgte samarbejdspartnere, men i denne omgang var det kun muligt at inddrage 3 SFO’er i projektet. Det vil derfor være børn i SFO Havehuset (Allingåbroskolen) og de 2 SFO’er i Grenaa i Søren Kanne Børneby SFO, der i skoleåret 2020/21 vil opleve stort fokus på glæden ved at læse. Projektet er også en mulighed for et helt nyt og spændende samarbejde mellem Bibliotek og SFO, hvor det netop er den fælles indsats, der skal skabe de bedste oplevelser for børnene.

Vi glæder os til at få historiefortællingen ind som en større del af vores pædagogiske hverdag. Og håber at kunne være med til at fremme lysten til at gå på opdagelse i bøgernes verden”, udtaler Søren Juul Pedersen, SFO leder i Søren Kanne Børneby.

Både Bibliotek og SFO glæder sig over støtten fra Slots- og kulturstyrelsen og ser frem til at sætte fokus på børns læselyst i et samarbejde på tværs i kommunen.
Vil du høre mere om projektet så kontakt konstitueret biblioteksleder Ane Katrine Eiming - mail: aku@norddjurs.dk - tlf: 40 22 64 66

Læs mere på Kulturministeriets hjemmeside