Bibliotekernes Sprogspor

27.10.21
Den vigtigste sproglige udvikling i børns liv sker i før-skolealderen. Sprogsporet.dk samler tips til at understøtte børns tidlige sprogudvikling.

Børns sprog udvikler sig allermest i alderen 0-6 år, og det vigtigste fundament lægges allerede før barnet bliver 3 år. Børn lærer sproget ved at lytte og tale – det vil sige at den bedste måde du hjælper dit barns sprogudvikling på er ved at tale med det og til det.

Tre gode måder at understøtte børns sprog på er:

  1. At sætte ord på hverdagen - Fortæl barnet hvad der sker, hvad du gør, eller hvad I kigger på – også selvom de endnu ikke kan svare. Med de lidt større børn kan du stille spørgsmål til dagen, omgivelserne eller fortælle om din egen dag. Når du stiller spørgsmål, så husk at give barnet god tid til at svare.
  2. At lege med sproget - Når barnet selv begynder at kunne tale lidt, bliver der rig lejlighed til at lege med sproget. Det kan eksempelvis være ved at synge eller at rime med barnet. Hvad siger barnet til at mor bliver kaldt far eller at hunden siger miav? Børns sprogforståelse bliver også styrket af at tale om hvad tingene ikke er.
  3. At læse sammen - Læs hjemme eller kom forbi biblioteket!

Du kan begynde at læse bøger for dit barn så tidligt som du har lyst til. De helt nyfødte børn vil have mest glæde af bøger med stærke kontraster (sort/hvid) og mønstre. I takt med at barnet bliver ældre kan du lede efter bøger der matcher barnets andre interesser, f.eks. bondegårdsdyr eller biler. Find også gerne bøger der handler om barnets kendte verden, det kan være bøger om mad, vuggestuen eller kæledyr.

Jo flere ord dit barn møder gennem tale, leg og læsning – desto bedre!

På sprogsporet.dk kan du finde sprogtips, boglister og lege, som kan bruges til at understøtte den sproglige udvikling hos børn i alderen 0-6 år.