Vandreren

13.07.22
Natur, lange rejser, ensomhed - du er Vandreren.

En del af #barelæse, bibliotekernes fejring af sommerlæsning

Kilometerdybe skove. Bølgende hede. Dalbunde og bjergtoppe, kystlinjer og søbredder. Naturens rum er dine hjem, for du er Vandreren. Du vil ud i en anden verden, der får vores egen til at virke fremmed. Ud i stilheden, langsomheden, evigheden.

Her er nogle følgesvende til den lange rejse.

Hedeselskabet af Malte Tellerup

Hedeselskabet er et kærligt portræt af en generation, der er optaget af det store fællesskabs fremtid. De tre venner Tobias, Viktoria og Andreas tager til en nedlagt gård i Vestjylland for at skabe liv. Ligesom Hedeselskabet, der engang opdyrkede heden, vil de tre kunstnere nu skabe energi, kultur og fællesskab i et af de områder langt fra storbyerne, der så ofte bliver glemt. 

Lyder de frelste? Det er de nemlig slet ikke! Og det er netop dét, der gør Hedeselskabet så fremragende. Overalt i mødet med de lokale er der ægte varme, ægte interesse i dem og deres liv. Lige så meget som det er en generationsroman, er det en god gammeldags “tag ud og se dig nøje omkring”-bog. Og så er den i øvrigt krydret med rørende fine beskrivelser af den nøjsomme danske natur.

Tilbage til unaturen af Rasmus Nikolajsen

Natur kan være en enestående oplevelse. Men når man så fortæller en ven om disen, der lettede fra skovens morgenluft, eller viser et billede af den solnedgang, der overvældede en, så er det bare aldrig det samme. Med mindre man er Rasmus Nikolajsen. I hans små, præcise digte om ture i naturen finder han al den skønhed og drama, der kan komme en i møde i dale, på bjerge, i baghaven og på kanten af verden:

“Vesterhavsbølgerne, smukke
og meningsløse, som linjer
i digte, uanset hvordan
de vælger at fremtræde, i
går var de pludselig røde,
I dag er de igen klare,
men med forrevne alger hist
og pist, som rester af en drøm.”

Skabelon af Malin C. M. Rønning

Den lille pige Urd er en del af en søskendeflok på otte, som er bosat dybt inde i skoven. Her bor de med moren, der hele tiden er optaget af at passe de mindre søskende, og faren, der sjældent er hjemme – og når han er, sover han i en aflagt bus ved siden af huset.

Med fraværende forældre og en stor søskendeflok, hvor man forsvinder i mængden, bliver skoven og naturen den verden, Urd spejler sig i. Og undervejs begynder vi at ane konturerne af et mørke i familien. Hvorfor sover far i bussen, og hvorfor bor de så langt væk fra alt og alle? Svaret får Urd måske, hvis hun følger efter moren, der nogle gange forsvinder ind i skovens mørke og møder en skygge.

Fugle i felten af Joar Tiberg

At betragte naturen kan være smukt og storslået, men det kan også være en finurlig oplevelse, som kaster et overraskende lys på ens velkendte hverdag. Fugle i felten er en poetisk, opmærksom og ret sjov bog om de fugle, der omgiver os. Hvert lille tekststykke handler om en fugleart og beskriver hvordan fugle og menneskers veje krydses i byen, på landevejen eller i forhaven.

Du kan blandt andet læse at “nattergalen er en fugl iført stepsko, og med håndledskastagnetter.” Løvsangeren, Sveriges mest almindelige fugl, beskrives som “en snottet teenagedreng.” Så hvis du har lyst til at gå på vandring i vante omgivelser, men med fuglekiggerens helt særlige blik, kan denne bog hjælpe dig på vej.

Trænger du ikke til helt så meget ro, som Vandreren gør?

Vil du hellere engageres og udfordre dine holdninger eller tage på øhop mellem skjulte perler? Så genbesøg de mange andre sommerlæsertyper her.

 

Mere til Vandreren: