Spil en bog - vær selv hovedpersonen!

19.05.20
Kan man spille en bog? Ja, det kan man faktisk! I forskellige serier af bøger er du selv hovedpersonen og skal tage valg mens handlingen udspiller. På den måde kan bogen læses igen og igen, hver gang med nye oplevelser og slutninger. Hvis læsningen bliver for statisk, så kan en “Bestem selv handlingen”-bog give læselysten ny energi. Her finder du inspiration til læsning for de 8-14-årige.

Du kan måske huske de her bøger fra barndommen, hvor man skulle tage beslutninger, imens man læste og bladrede rundt, alt efter hvad man besluttede.

I Sværd og Trolddom, en serie af rollespilsbøger skabt af Steve Jackson og Ian Livingstone i 1982, havde man, ud over bogen, også brug for terninger og papir til at skrive noter ned fra sin rejse. I dag foregår bøgerne ikke kun i fantasy genren, så man kan finde en bog til hver sin smag.

Hvad er en “bestem selv handlingen”-bog?

Bøgerne starter ofte med en indledning, som sætter scenen og stemningen for handlingen. Bogen er herefter labyrintisk opdelt i korte afsnit med tal, og hvis man bare prøver at læse den ud i et, bestemt ikke kronologisk opdelt.

Når handlingen går i gang beder bogen dig om at træffe et valg - som f.eks. “Vil du gå igennem skoven eller tage den sikre sti?” Bøgerne har mange forskellige slutninger og er derfor sjove at genlæse. Det er også muligt, at hovedpersonen dør halvvejs igennem bogen, så pas på!

Få lyst til at læse igen

Hvis du har mistet lysten til at læse, er denne genre af bøger en god mulighed for at starte igen, da du læser korte overskuelige tekststykker ad gangen, og du deltager aktivt i handlingen - ligesom hvis du godt kan lide at spille spil.

Herunder har vi samlet en række af meget forskellige interaktive fortællinger, som du kan spille, så spring direkte ind i eventyret!