Klimalitteratur til børn og unge

25.05.21
Med Greta Thunbergs indtog på den internationale politiske scene i 2018 fik Jordens børn deres egen stemme i klimadebatten. Men hvad handler klimaproblematikkerne egentlig om?

 I denne artikel kan du læse om børne- og ungdomsbøger, der formidler klimadebatten på en engagerende og lettilgængelig måde.

De fleste forskere er enige om, at klimaforandringer er en realitet. Udstødningsgasser fra millioner af biler, afbrænding af kul, utallige flyrejser, varetransport og kødproduktion er blandt årsagerne til oversvømmelser, voldsomme storme og stigende temperaturer. Klimaproblematikkerne er komplicerede og svære at forstå, og konsekvenserne ved fortsat forurening og overproduktion er ubegribelige.

Klimaproblematikkerne fylder meget i medierne. Billeder af sultne isbjørne, oversvømmede byer og plastikfyldte oceaner er skræmmende for både børn og voksne, og det er derfor vigtigt at tale med hinanden – og især med børn og unge om, hvad der foregår. Vi er alle i samme båd – unge som gamle, voksne og børn – og det derfor skønt at se, at der de sidste par år er kommet flere og flere klimabøger for børn og unge, der formidler klimaproblemernes mange facetter. Herunder kan du læse lidt om nogle af de nye klimabøger, der er blevet udgivet. Mon ikke der er en bog, der passer lige præcis til dig og dit barn? 

Vær opmærksom på, at alle reagerer forskelligt på klimaproblematikkerne, så måske skal I læse bogen sammen eller tale om den bagefter? Vær også opmærksom på, at aldersanbefalingerne kun er vejledende.

Henrik Nilaus: Klimakrigerne

I den første bog i denne nye klimaserie møder vi Emma og hendes venner Malthe og Mathilde. Da Emma hører om klimaforkæmperen Greta Thunberg, bliver hun opsat på også at gøre noget godt for klimaet, og hun overtaler sine to venner til at deltage i projektet. Bogen er en fin og sjov indføring i de problemstillinger, man møder som klimaforkæmper: For må man gerne spise en grillpølse som vegetar? Og hvad gør man, hvis søsterens nye kæreste er griseavler og man selv er imod al griseproduktion? Klimakrigerne er især for børn og unge på 10-14 år. 

Ida-Marie Rendtorff: Himlen over i morgen

Himlen over i morgen foregår i en nær fremtid, hvor klimakrisen koger, og 70.000 flygtninge bor i en lejr syd for grænsen. I bogen møder vi Gaia, hvis mor er en berømt klimaforsker. På vej til en TV-debat forsvinder moren på mystisk vis, og da politiet ikke tager sagen alvorligt, beslutter Gaia sig for selv at indlede en efterforskning. Denne nye ungdomsroman, der er fyldt med klimaproblematikker, flygtningekriser, venskab og forelskelser, anbefales især til læsere fra 14 år. 

Eva Munk: Stormflod

Stormflod er første bind i Eva Munks nye klimaserie Grøn klode, som handler om 14-årige Tenna, der bor i Vestjylland. Hun samler ofte skrald på stranden, og mængden af skrald gør hende deprimeret og fylder hende med en form for afmagt: For selvom hun samler skrald hver eneste uge, ligger der bare mere skrald næste gang, hun kommer forbi. Hvorfor passer folk dog ikke bedre på naturen? Tenna vil gerne gøre en forskel, der kan mærkes, og da hun på Instagram ser at den klimaktivistiske gruppe @grønklode søger nye medlemmer, bliver det begyndelsen på et nyt kapitel for Tenna, der både byder på nye venskaber og sommerfugle i maven. Bogen anbefales til læsere på 12 år og op – men kan også læses af yngre børn, hvis læsefærdighederne tillader det, og lysten er der.

Benni Bødker: Krystalskibet
 
I Benni Bødkers fantasybog Krystalskibet møder vi Kajsa og Isak, der er bedste venner. De bor i den druknede by, der er resterne af storbyen London – men alle byens gader og huse er oversvømmede på grund af klimaforandringer, så man kan kun bo i de allerhøjeste bygninger, der rager over vandet. Krystalskibet er et storslået eventyr om venskab, forræderi, vandrotter, der anbefales til både højtlæsning og selvlæsning fra cirka 10 år.

Adam O.: Den rustne verden

Trilogien er perfekt til højtlæsning – og har masser af flotte illustrationer. I første bind, Flugten fra Danmark, møder vi fire søskende, der bor sammen med deres forældre i Nykøbenhavn. I fortællingen er Danmark blevet overfyldt med skrald, så alle indbyggere er blevet evakueret til Sverige eller Grønland. Børnene vil gerne besøge deres bedstefar, der bor i Sverige, men flyet styrter ned undervejs, og de må nu i fællesskab finde vej tværs over Danmark gennem skraldebjerge og over ødelagte broer. Anbefales især til højtlæsning fra 8 år og selvlæsning fra 10 år.

Is: Historier fra en verden, der er ved at forsvinde

På vindblæste, isbeklædte bjerge og i overfladefrosne have lever dyr og planter, der kan overleve i de barskeste områder. Denne faktabog er fyldt med flotte billeder og illustrationer, og handler om dyrene der lever på Jordens koldeste områder – og hvis levesteder i høj grad påvirkes af klimaforandringerne. Kan læses fra cirka 8 år. 

Kim Fupz Aakeson: Vitello redder verden


Billedbogsserien om drengen Vitello er voldsomt populær blandt børn fra cirka 5 år. I Vitello redder verden hører Vitello sin mor tale om, at verden er ved at gå under – der er alt for meget sult, elendighed og forurening. Moren virker nedtrykt, og Vitello beslutter sig for at gøre noget! Billedbogen er en fin samtalestarter om, hvad klimaforandringerne betyder, og hvad vi selv kan gøre for at hjælpe klimaet i den rigtige retning.

Den store klimabog: Sådan bliver du en vaskeægte klimahelt!

Denne fagbog, som kan læses af børn fra 8 år, afdramatiserer en del af klimaangsten og hjælper i stedet børn (og deres forældre) til at forstå klimaudfordringen, hvorfor den er opstået, og hvorfor vi kan og skal løse den - forklaret på en nem, tilgængelig og inspirerende måde. Bogen er til de børn, der vil vide alt om klimaet, og som også selv vil gøre noget for at passe på vores jord.  

/Anna