Højtlæsning til hyggestunderne - for hele familien

23.03.20
Det kan lyde mærkeligt at tale om hyggestunder under en krise, men selvom børnene naturligvis forstår at noget er anderledes og alt efter alder også en del af alvoren i den pågældende situation, så er en stor del af at være forælder også at opretholde normaliteten i en anderledes hverdag.

En måde at geare ned og få tanker væk fra den aktuelle situation er ved at læse nogle gode bøger højt sammen. Situationerne i bøgerne kan give anledning til samtaler og refleksion over både virkeligheden lige nu, men også mange andre ting der optager børn, som venskab, mobning og familieliv. I en tid hvor konflikterne ofte er tættere på end normalt er det godt at kunne flytte frustrationerne over søskende og kedsomhed ud fra vores egen situation og tale om dem mere distanceret.

Bøger til de 2-4 årige

Lili er et kompetent og fantasifuldt barn. Bøgerne relaterer både til hverdagen, men sætter også fantasien i gang fordi illustrationerne fortæller historier der ikke står i teksten. Der er rigtig mange Lili bøger om alt muligt og det er oplagt at vælge dem der bedst relaterer til barnet lige nu - er det tandbørstning eller det at ville være stor der fylder lige nu? Her har jeg valgt Lili bliver vred for det er en situation der går igen for alle små børn og som er god at tale om på afstand.

Siri Melchiors fine billedbøger om Storemyr og Lillemyr handler om at være venner og tage hensyn til hinanden, når man vil forskellige ting. Illustrationerne minders om Lili-bøgerne (samme illustrator) og har et drømmende og skønt udtryk.

Bøger til de 5-8 årige 

De her bøger er især gode hvis man har børn i flere aldre men stadig tæt på hinanden, som skal lytte sammen. Handlingerne er simple, men temaerne har mange lag alt efter hvad der optager barnet og der er meget at tale om og reflektere over. Både sammen, men også for barnet selv, når bogen er lagt væk igen og de har alenetid til at tænke.

Lille frø kan bare ikke lade være med at lave ballade og hans familie bliver meget frustrerede - men i sidste ende er det også familien der skal give plads til Lille Frøs kreativitet og løjer. Lydbog I kan høre sammen mens I fx tegner eller bygger med LEGO. 

Mirja er en fe-pige, men temaerne er meget realistiske. Den handler om ikke at kunne få det samme som andre, om savn, mobning og venskab. Den handler om at føle sig udenfor og at være bange for at sige, når man har lavet en fejl. Samtidig er det en virkelig skøn fortælling i et godt sprog og med meget fine illustrationer. Findes som ebog og lydbog.

Bøger til de 8-12 årige

Krystalskibet er en eventyrlig fortælling om en klatretyv og et vildt eventyr med magiske krystaller i en verden hvor London er oversvømmet - men den handler også om mod og venskab. Findes som både e- og lydbog.

Åse, Åge og ånden foregår i vores verden men har også et strejf af magi. Åse og Åge finder nemlig en ånd, men ånden ved ikke hvordan man er venner. Den er nemlig kun vant til at folk vil have noget fra den. 

Morderens abe kommer man ikke udenom når man taler om højtlæsning. Selvom historien er stilfærdig er den fuld af spænding og vilde eventyr. Det er den perfekte bog for hele familien fra 8-9 år.

Børnene fra Sølvgade er en både barsk og rørende historie fyldt med håb og følelsen af at det bliver okay. Børnene lever alene efter mor forsvandt men de finder en ny voksen i deres liv som viser dem at man godt kan stole på folk.

Ishavspirater er et eventyr på linje med Morderens abe. Det er et alvorligt eventyr om søskendekærlighed og om at være nødt til at gøre noget selvom det er skræmmende.

Til familien med teenagere

Højtlæsning er bestemt ikke kun for mindre børn. At samles om en god fortælling bør man blive ved med hele livet. Det giver sammenhold og god mulighed for forældrene at genopleve hvordan det er at være ung i en lidt andet verden end da vi selv var det.

Til de begyndende teenagere (11-12+) og deres større søskende er Anton og andre uheld virkelig sjov - også for de voksne. Der er tre bøger i serien hvor Anton også bliver ældre og skal deale med pinlige forældre, mors tamponer og at komme til at lyve om biler.

Boble handler om ensomhed og om ikke at føle sig forstået. Når alle andre vil bestemme over en og behandler en grimt er det måske bedre slet ikke at være sammen med dem? Men måske er verden slet ikke som troede. Der er altid flere sider til en sag. En skøn, lidt mørk men også humoristisk bog om at isolere sig selv og også om forbrug og omtanke.

Vi andre bor her bare er realisme - med et twist. Normalt følger vi den udvalgte, den person der skal redde verden. Her følger vi Mikey. Som er helt almindelig. Han lever et helt almindeligt liv med skole, familie, måske kærlighed, i hvert fald venskab - og måske er det almindelige alligevel aldrig helt almindeligt. Fra ca. 13 år 

Bliv inde. Læs en bog.

Mvh børnebibliotekaren

Materialer