©colourbox.com

Godt i gang med studiet

02.09.20
Er du én af de tusindvis af unge, der i denne tid tjekker ind på drømmestudiet? Så står du overfor et nyt studiemiljø, nye fag og en ny hverdag. Du er måske endda flyttet til en ny by. Midt i alle disse forandringer skal du prøve at sætte den optimale ramme for din læring og studielæsning. Få gode råd til at komme godt fra start her.

Studielæsning handler om mere end at åbne bogen / teksten og lade øjnene glide hen over ordene. Læsningen er at finde ud af strukturen i dit studies tekster. Det er at udvide din horisont med et væld af nye fagbegreber – og koble dem til det du ved i forvejen. Det er at være nysgerrig på ny viden. Og det er at være bevidst om, hvad der er vigtigt og mindre vigtigt – svært og mindre svært.

Vi giver dig her en række gode råd til planlægning af din studielæsning, så du kommer godt fra start.

Læs for din egen skyld!

Det er DIG, der er det vigtigste, når du læser! Ikke din underviser, bogen eller forfatteren. Det vigtigste er, at du læser, fordi DU gerne vil tilegne dig det nye stof. Vær derfor opmærksom på:

  • Hvordan husker du bedst? Du kan evt. støtte hukommelsen ved at tage notater samtidig. Eller lave en mindmap over stoffet – eller bare opsummere de vigtigste pointer for dig selv.

  • Hvor længe kan du koncentrere dig ad gangen?

  • Lav en realistisk læseplan med pauser.

  • Hvad skal du bruge teksten til?

  • Skal du kunne gengive stoffet, eller skal det give dig overblik over et område?

  • Får du brug for teksten senere?

Vær nysgerrig

Gå nysgerrigt til værks. Hvad er det, teksten kan gøre dig klogere på – hvilken ny viden bidrager den med. Gå undersøgende til teksterne – også dem, hvor motivationen ikke lige kommer af sig selv.

Kend dit studies tekster

Som studerende vil du blive præsenteret for forskellige typer af tekster. Nogle skal tune dig ind på et fag eller et emne. Andre er mere tunge og detaljerede. Måske er der mange modeller, formler eller illustrationer som en del af teksterne. Eller der kan være tekster, hvor forskellige teorier sættes over for hinanden og diskuteres.
Jo bedre, du kender de forskellige teksttyper på dit studie – jo nemmere er det for dig at trække den vigtigste viden ud af teksterne.

Lav en plan – og følg den

Du vil opleve, at du ikke kan læse alt lige grundigt – og det er heller ikke meningen. Det er derfor vigtigt, at du vænner dig til at prioritere dit læsestof og planlægge din læsning. Nogle tekster kan du nøjes med at skimme, og på den måde kan du købe dig tid til de tekster, der skal læses grundigt. Tunge tekster skal læses, når du er frisk i hovedet, mens repetition af et kendt emne kan læses, når du er mindre frisk. Skab dig et overblik, før du går i gang. Lav en plan, og følg den. 

Brug biblioteket – på dit studie og hos os

Undervejs i dit studie, vil du få behov for at søge information og litteratur til projekter på egen hånd eller sammen med din studiegruppe. Der er hjælp at hente både hos os ved Norddjurs Biblioteker, og du skal også bruge biblioteket på din uddannelse. Du kan bl.a. for hjælp til at søge efter artikler, fagbøger – fysisk og digitalt – samt en række digitale ressourcer.

Vær opmærksom på, at biblioteket på dit studie er mere specialiserede end folkebiblioteket. Dvs. de har flere materialer inden for specifikke fagområder, hvor folkebiblioteket dækker bredt i forhold til mange fagområder. Du skal derfor overveje, hvem der kan hjælpe dig bedst med at finde den litteratur, du har brug for.