Fri abort i Danmark: 50 år med kvinders ret til at vælge

24.05.23
Den 24. maj 2023 markerer vi et betydeligt jubilæum i Danmarks historie. For præcis 50 år siden vedtog Danmark loven om fri abort - en milepæl i kampen for kvinders rettigheder.

Danmark var et af de første lande i Vesteuropa, der sikrede kvinder over 18 år adgang til fri abort frem til uge 12.

En beslutning, der har formet mange kvinders liv, og som har været afgørende for vores opfattelse af kvinders ret til at bestemme over deres egen krop.

 

Litteraturens skildringer af aborten før den blev fri

Litteraturen har ofte været en vigtig arena for at udforske sociale problemer og tabuer, og abort er ingen undtagelse.

I et samfund, hvor abort var ulovligt, blev kvinder tvunget til at søge desperate og ofte farlige løsninger. Men det var ikke kun den fysiske risiko, der var overhængende. Stigmaet og skammen i forbindelse med abort var også skadelig.

Bøgerne på listen er relevant læsning i en tid, hvor retten til fri abort stadig diskuteres, og hvor rettigheden langt fra gælder alle verdens kvinder:

 

Den danske

Gift af Tove Ditlevsen er en uforglemmelig roman, der kaster lys over de lidelser og konsekvenser, som kvinder måtte gennemgå før indførslen af fri abort.

I sin gribende selvbiografiske fortælling beskriver Ditlevsen, hvordan smerterne i forbindelse med en illegal abort førte til hendes stofmisbrug. 
- Lån bogen på lydbog på eReolen

 

Nobelprismodtageren

Annie Ernaux bruger den autentiske stil, hun er kendt for, i Hændelsen, der tegner et råt og usminket billede af den traumatiske oplevelse, det var for hende at gennemgå en illegal abort i Frankrig i 1960'erne.

Ernaux beskriver med stor præcision de frygtelige detaljer omkring aborten, men også den skyld, skam og social isolation, der fulgte.
- Lån bogen på lyd- eller e-bog på eReolen

 

Klassikeren

I Revolutionary Road af Richard Yates beslutter April Wheeler sig for at gennemføre en selvpåført abort, da hun finder ud af, at hun er gravid med sit tredje barn. Hun føler sig fanget i et liv, hun ikke ønsker - et liv præget af tomhed, utilfredshed og en mangel på frihed. 

Aborten er ikke kun en fysisk handling; den er også et symbol på desperation, en tragisk forsøg på at genopnå kontrol over et liv, der føles stadigt mere meningsløst og begrænset.
- Lån bogen på lydbog på eReolen

 

Den splinternye

Når du strammer garnet af Camilla Stockmann handler hovedsageligt om en af de kvinder, der tog livet af sit spædbarn i 1940'erne, men forfatteren fortæller også om andre kvinde- og barneskæbner i danmarkshistorien.

For at forstå mødrenes desperation belyser forfatteren de socialhistoriske forudsætninger for danmarkshistoriens mange barnedrab og fortæller om en række ofte fattige kvinders brutale virkelighed med uønskede graviditeter, mislykkede forsøg på fosterfordrivelse og barnedrab.

 

Litteraturen giver os ikke blot et indblik i den grusomme virkelighed, mange kvinder stod overfor før legaliseringen af aborten. Den påviser også vigtigheden af at bryde tavsheden om det tabubelagte emne, så vi kan bekæmpe den stigmatisering og skam, der stadig følger med indgrebet.

Skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.