Fodbold er mere end bare en sport

04.08.21
”Verden har gennem mange år givet mig en masse erfaringer, men alt, hvad jeg ved om moral og forpligtelser, skylder jeg fodbolden”. - Albert Camus

Ikke kun én gang har Danmarks landstræner Kasper Hjulmand været i en situation, hvor en spiller fra hans hold pludselig er i livsfare. Første gang var da han var en del af staben i FC Nordsjælland, og Jonathan Richter blev ramt at et lyn under en reserveholdskamp, og anden gang var under det netop overståede EM hvor Christian Eriksen fik hjertestop. Den slags oplevelser gør noget ved et menneske. Og selvom Morten Glinvads bog ”Fodbolddrømmer” om Kasper Hjulmand er skrevet før katastrofen ramte Christian Eriksen midt i åbningskampen mod Finland i juni, er der masser af spændende baggrund at hente i bogen, hvis man er nysgerrig på hvorfor landstræneren håndterede den forfærdelig situation, som han gjorde.


Fodboldens verden har alle dage været præget af machoadfærd, så hvordan kan det det være, at det at udtrykke masser af følelser og skrøbelighed blev landsholdets vej ud af en grum situation og helt frem til en semifinale på Wembley? Udover at være en machoverden er moderne fodbold også en verden gennemsyret af økonomiske interesser og enorme egoer (lidt ironisk da fodbold jo er en holdsport), så hvordan klarer en vaskeægte ’fodbolddrømmer’ sig så overhovedet i denne branche? Disse og mange andre spørgsmål får man løftet lidt af sløret for i Glinvads bog, der er skrevet over en turbulent periode på 3 år, hvor Hjulmand bl.a. blev hyret og fyret af Bundesliga klubben 1. FSV Mainz 05 og lander jobbet som ny dansk landstræner.

Udover disse store karrieremæssige begivenheder dækker perioden også over Hjulmands engagement i Common Goal og Right to Dream akademiet i FC Nordsjælland. Om disse altruistiske bevægelser skriver Glinvad bl.a.: ”Der var 3,5 milliarder fodboldinteresserede mennesker i verden. 265 millioner mennesker dyrkede selv spillet. Det var næsten fire procent af verdens befolkning. Kunne man bruge fodbolden til at skabe en strømning mod grådighed og egoisme, kunne det få en enorm effekt”. For Hjulmand handler fodbold altså ikke kun om spillet på banen. For ham og ufatteligt mange andre mennesker på kloden er fodbold så meget mere end ’bare en sport’.

Så hvis du er nysgerrig på alt, hvad der har med fællesskab, ledelse og tanker om, hvordan man gerne vil spille de halvlege, man får her i livet, så kan jeg varmt anbefale nogle timer i selskab med Kasper Hjulmand og hans tanker om livets store spørgsmål. Og så er Kasper jo for resten fra Norddjurs... 
 

Af Helene Andersen Southern

Materialer