En låner anbefaler Safari fra helvede af Tom Buk-Swienty

12.03.22
Jane Kock, der er ivrig låner på vores bibliotek, anmelder Tom Buk-Swientys nyeste bog. Den handler om hendes farfar Nis Kock.

Min farfarvar en helt. Han overlevede fire år i helvede. Under 1. Verdenskrig blev han tvangsudskrevet til at deltage i krigen som tysk soldat, skønt han var sønderjyde.

Han blev som dansktalende udtaget til en hemmelig mission, hvor et skib forklædt som dansk handelsskib skulle sejle våben og krudt forbi engelsk belejring til Tysk Østafrika, det vi i dag kalder Tanzania. 
 
Den historie har Tom Buk-Swienty skrevet om i sin bog “Safari fra helvede “, som udkom i september i år. Han har brugt min farfars dagbøger og en masse andre historiske arkiver til at sætte et nyt perspektiv på 1. Verdenskrig, hvor europæiske lande førte krig om herredømmet i Afrika. “I det samme nu forstår jeg, at det som jeg har oplevet, er noget stort og eventyrligt,“ siger Nis Kock i bogen.

Tom Buk-Swienty rejste i min farfars fodspor og opholdt sig i Tanzania, mens han skrev noget af bogen. Derudover har mine søskende og jeg som børnebørn af Nis Kock bidraget via samtaler mm. til bogen.  
 
I bogen følger vi Nis Kock som hovedperson på hans safari i Afrika. Farfar gjorde tjeneste som marinesoldat, men i Tanzania fik han en hel anden opgave. Tyskerne manglede våben og var ved at tabe krigen.

Det rygtedes, at min farfar, som var udlært maskinarbejder, havde stor fingersnilde, derfor blev han håndplukket til at virke som sergent for ammunitionen, hvor han bl.a. fremstillede håndlavede miner. Han kom til at rejse Tanzania tyndt med kæmpe grupper af afrikanske bærere til der, hvor slaget nu stod. Safari betyder på Swahili at rejse. Bogen er en rejse, så god rejselyst. 
 
Jane Kock 
Du kan høre Tom Buk-Swienty fortælle om Safari fra Helvede torsdag d. 16. marts på Grenaa Gymnasium. Her kan du også møde Jane Kock, som i samtale med Thomas Olesen fra Norddjurs Biblioteker fortæller om, hvordan det er at få sin farfars utrolige historie udfoldet på bogform. Arrangementet er lavet som et samarbejde ml. Norddjurs Biblioteker og FOF. 

Køb billet her