Bob Dylan og hans afgørende album Blood On The Tracks

05.07.22
Musikjournalist og forfatter Espen Strunk fortæller historien om Bob Dylans store 70ér album.

Bob Dylan udgav i 1975 det skelsættende album Blood On The Tracks.

Albummet, der måske er Dylans bedste – og har fået tilnavnet ’skilsmissealbummet over dem alle’ – er en både selvbiografisk og gådefuld skildring af den komplicerede kærlighed.

Frederiksberg Bibliotek har den anledning publiceret i en særudgave af podcasten Leitmotiv med fokus på Bob Dylan og Blood On The Tracks under titlen "Eksistentiel ensomhed og store sangskrivere."

Bibliotekets Dagmar Krøyer har besøgt musikjournalist og forfatter Espen Strunk, og hentet lyden af en helt særlig kaffeslabberas med hjem til lytterne: Med afsæt i netop Blood On The Tracks tager Espen Strunk lytteren med på en rejse ind i Dylans uudgrundelige og fascinerende sange og spiller eksempler fra anlægget i dagligstuen.

Denne spritnye udgave indeholder tidlige indspilninger og demoer af de fængslende og gådefulde numre – som f.eks. ”Tangled Up In Blue” og ”Idiot Wind”, der har været med til at udødeliggøre Blood On The Tracks.

Det lyder måske lidt nørdet at fordybe sig i diverse versioner af sange fra en plade, der udkom for 43 år siden. Men sangene har på forbilledlig vis bevæget sig gennem tiden, og desuden er tilblivelsen af Blood On The Tracks en meget interessant historie: Bob Dylan indspillede oprindeligt sangene til Blood On The Tracks i New York, men besluttede sig for at genindspille flere af numrene i Minneapolis i helt andre, mere pågående versioner.

De hidtil uudgivne, mere melankolske, versioner af sangene, der indtil i dag kun har floreret blandt Dylan-entusiaster som piratkopier, kan vi nu alle få glæde af.

Og lad det være anledningen til at læne dig tilbage og høre historien om Blood On The Tracks i bibliotekets podcast.

Og til også at (gen)høre, albummet der sammen med Dylans afgørende og revolutionerende plader fra midt-tresserne, var med til at cementere Dylans status som en af de absolut største nulevende sangskrivere.

"Yesterday is dead and gone / Tomorrow might as well be now" - Bob Dylan, "Tangled Up In Blue", Desert Trip Festival 2016.

Grenaa Bibliotek har også en mindre samling af materialer med Bod Dylan, der kan findes i musikafdelingen.