1. gang I Naturtræning i Grenaa plantage

Godt humør og solskin lagde grunden for en rigtig god start på efterårets Hold Hjernen Frisk-forløb, da de 16 deltagere mødtes første gang onsdag den 8. september i Grenaa.

Forventningsfulde samledes vi ved Naturskolens lokaler på stranden, hvorefter vi i samlet flok gik til Solhytten længere inde i plantagen. Ved den første præsentation viste det sig, at en del af deltagerne allerede er aktive og flere brugte i forvejen Grenaa Plantage til gåture både med og uden hund. Kombinationen mellem litteraturen, naturen og fokus på at holde sig fysisk aktiv var noget af det, der især havde draget mange af deltagerne.


Allerede på vej mod Solhytten summede snakken blandt deltagerne, der var klar til at prøve kræfter med naturtræning. Kai Hansen fra Aastrup IF var vores veloplagte guide og fik os hurtigt ud over stepperne og ind i Grenaa plantage. ”Det er utroligt så anderledes her ser ud når man kommer bare lidt væk fra de vante stier” var der en af deltagerne der bemærkede. Kai Hansen styrede os behændigt igennem plantagen både sidelæns, i krydsskridt og i cirkler rundt om hinanden. På den måde fik vi hurtigt flyttet fokus og koncentrationen over på vores bevægelser. ”kig op, fødderne skal nok blive hvor de er” indprentede Kai os flere gange og vi blev opmærksomme på hvor ofte vi går og kigger ned på stien eller vejen foran os i stedet for at løfte næsen og se os om.  


 Med den bløde skovbund som underlag i en balanceøvelse blev vi alle udfordret, men oplevede også hvor lidt støtte der skulle til for at holde balancen. En enkelt finger fra en makker var nok at støtte sig til. Naturlegepladsen, fortælletræet og de små stier er glimrende træningssteder lærte vi, og naturtræning udbydes efterhånden mange steder, også i Norddjurs kommune, hvor der er mulighed for at mødes og træne sammen.
Efter introduktionen til at bruge naturen på nye måder blev vi tilbage i Solhytten præsenteret for en forfatter, som har skrevet en del om netop mennesket forhold til naturen. Det er bestemt ikke nyt at vi diskuterer vores forhold til naturen for Henry Thoreau, skriver allerede fra 1850’erne i flere af sine værker om netop det emne. 

Bibliotekar og formidler Thomas Damm fra biblioteket havde udvalgt et uddrag fra Henry Thoreau’s bog ”Om at vandre” som han læste højt. Henry Thoreau, født i 1817, var amerikansk forfatter og beskrives bl.a. som pacifist, naturelsker, filosof og fortaler for civil ulydighed. Han satte pris på det simple liv i naturen, som beskrives i hans værk: Walden – Livet i skovene”. Bogen ”Om at vandre” indeholder 2 essays, som nærmest er en kærlighedserklæring til naturen og kunsten at vandre.

Uddraget som Thomas læste højt gav anledning til nogle gode betragtninger og en snak om det at bruge og leve i naturen.
Der er flere faktorer der er med til at holde hjernen frisk. Denne gang fik vi både gang i kroppen og stimuleret hjernen mentalt med læsning. Alt sammen noget som er med till at forlænge levealderen, viser forskning. 
Læs mere her om hvad der er med til at holde hjernen frisk: Viden om hjernen - også dem, der er blevet ældre - Projekter med DGI