Andy Weir - The Martian

Man vil ved første øjekast måske tro at der er tale om en science fiction historie, og ja, det er der selvfølgelig noget om, men tag ikke fejl. Dette er lige såvel en robinsonade, en fortælling om menneskets overlevelse i et barskt klima, håbet om at komme hjem i live, samt den snigende modløshed og desperation.

Vores stakkel Rum-robinson er Mark Watney, en astronaut der blev sendt med på jordens tredje mission til Mars. Desværre løber missionen ind problemer, og alle bliver evakueret, bortset fra Mark, der anses som værende omkommet under evakueringen. Og nu er Mark helt alene på Mars.

Bogen er udformet som en logbog skrevet af Mark, og indeholder daglige beskrivelser af hans problemstillinger, tanker og handlinger. Og jo, det betyder at der selvfølgelig er en hel del tekniske beskrivelser, og nogen af videnskaben kan flyve en over hovedet, men heldigvis har Mark en skæv og fandenivoldsk personlighed, og med hans lettere sorte humor og ikke alt for fine sprogbrug er man godt underholdt. 

Bogen skifter dog også tilbage til jorden i enkelte kapitler, hvor vi følger Nasa’s reaktion på situationen, og hvordan de forsøger at få Mark tilbage i live da det går op for dem at han ikke er død. Her er der stadig en del tekniske detaljer, men modsætningen til ensomheden på Mars er der et fokus på den politiske situation og de enkelte personers karriere og personlige meninger, hvilket skaber en anden form for spænding, der giver en interessant kontrast til Mark’s direkte og livstruende problemer.

Har man blot den mindste smule interesse for rumfart og videnskab, så er det en imminent spændende bog, og det er tydeligt at forfatteren har brugt megen tid med at undersøge grænserne for hvad der er muligt. Faktisk har forfatteren via Google lavet en video hvor han beskriver bl.a. en række beregninger han gjorde for at få rumflyvningerne til at stemme overens med virkeligheden, hvilket er en dedikation jeg kun kan billige. Jeg vil dog kraftigt anbefale at man ser videoen efter at bogen er læst

Alligevel er bogen forholdsvis let tilgængelig, og Mark’s natur er ufattelig underholdende, hvilket er et frisk pust i genren. For selvom jeg nyder de tekniske og praktiske oplysninger i historier om overlevelse, kan de til tider blive lige lovlig selvhøjtidelige og barske, mens Mark er praktisk, generelt positiv og utrolig menneskelig. Og så bander han som en havnearbejder, men hvad, hvis du var strandet som det eneste menneske på en hel planet, så ville sprogbruget nok ikke være det du bekymrede dig mest om.

Bogen er desuden filmatiseret, og jeg kan ligeså anbefale filmen, da den er iblandt de bedste filmatiseringer jeg har set.

Anbefalet af Bibliotekar Mai Møller Hovedskou
December 2016

 

Materialer