Anbefaling : Jiro Taniguchi - manga for voksne

Mangaer er japanske tegneserier, som mange sikkert kender fra serier som Astro Boy, Akira, Dragon Ball og Naruto, der også er blevet lavet som animerede film og tv-serier.

Ikke alle mangaer vrimler dog med robotter og ninjaer eller foregår i fremtiden. Mangaen har en lang historie, og siden 1940’erne har den favnet stort set enhver tænkelig genre, fra science fiction og horror til comedy og fantasy.  I Japan er der også et stort marked for voksen-mangaer rettet mod det lidt ældre publikum og med mere ’modne’ historier og karakterer. Mange af disse titler er nu for alvor slået i gennem på det europæiske marked. I Danmark er forlaget Fahrenheit gået foran med flotte udgivelser af én af mangaens helt store mestre, Jiro Taniguchi (f. 1947). Det er ind til videre blevet til fem fantastiske titler, der kredser om familien, kærligheden, hverdagen – og mad! 
 

Min fjerne barndomsby
(2010)

Jiro Taniguchi - Min fjerne barndomsby


Hiroshi er en fortravlet forretningsmand, som bor i Tokyo med sin lille familie. En dag kommer han til at hoppe på det forkerte tog, og ender tilbage i sin barndomsby, som han ikke har besøgt i mange år. Mens han venter på toget tilbage til Tokyo udforsker han sit gamle kvarter, og falder i søvn på kirkegården foran sin mors grav. Da han vågner, er han pludselig 14 år igen, og tiden er skruet tilbage til hans barndom i 1960’erne. Hiroshi må nu genopleve sin ungdom med en voksen mands erfaringer og minder i behold, og får mulighed for at finde ud af, hvorfor hans far forsvandt lige netop dén sommer for så mange år siden. Vil Hiroshi træffe de samme valg igen? Og kan han forhindre sin far i at forlade familien? Min fjerne barndomsby er en melankolsk og gribende historie om tid og erindring, om de valg, der former vores liv, og de mennesker, vi er nærmest, og som vi måske ikke altid kender så godt, som vi tror.    
 

Manden der går tur
(2011)

 

Jiro Taniguchi - Manden der gik tur


Som titlen afslører handler denne charmerende, lille manga om en mand, der går tur. Så vidunderligt enkelt er det. I en række korte fortællinger følger vi manden på hans gåture rundt i et japansk forstadskvarter. Nogle gange har han sin hund Yuki med, andre gange går han alene på opdagelse, hele tiden nysgerrig efter, hvad der mon venter rundt om næste hjørne. I parken hjælper han nogle børn med at hente et modelfly ned fra et træ og bliver sidende lidt i trætoppen for at nyde udsigten. På en anden gåtur bliver mandens briller slået i stykker af en vildfaren bold, men i stedet for at ærgre sig fascineres han af en verden, som ser helt anderledes ud gennem de knuste brilleglas. Det er lyse små fortællinger om at tage sig tid til at nyde livets små øjeblikke midt i en travl hverdag, og om at sætte pris på rejsen i stedet for altid at haste mod målet.    
 

Min fars dagbog
(2012)


Jiro Taniguchi - Min fars dagbog

Da hans far dør rejser Yoichi tilbage til sin barndomsby, som han ikke har besøgt i 15 år, for at deltage i begravelsen. På vågenatten mindes han en barndom med en fjern far, der havde travlt med at drive familiens barbersalon, og en ulykkelig mor, som til sidst forlod sin mand. Men Yoichis søster og gamle onkel giver ham også nye brikker til erindringens puslespil. De afslører, at forældrenes skilsmisse ikke foregik helt på den måde, som Yoichi huskede det, og sætter dermed forældrene i et nyt lys. Ligesom Min fjerne barndomsby er denne delvist selvbiografiske manga fra Taniguchis hånd en underspillet og bevægende ’coming-of age’- fortælling om en families hemmeligheder, om fædre og sønner, og om længslen efter at vende tilbage til barndommens uskyld.
      

Senseis mappe
(2013) (to bind)

Jiro Taniguchi - Sensais mappe bind 1


Jiro Taniguchi - Sensais mappe bind 2

Denne manga er baseret på en roman af samme navn af den japanske forfatter Hiromi Kawakami. Den handler om den ensomme kontormus Tsukiko, som tilfældigt møder sin gamle gymnasielærer – historiens sensei – en aften på en bar. Trods aldersforskellen – Tsukiko er sidst i 30’erne, sensei et godt stykke over de 60 – opstår der langsomt et venskab mellem dem. I begyndelsen er det baseret på en fælles kærlighed til god mad og drikke, men efterhånden, som de ser mere og mere til hinanden, udvikler forholdet sig til andet og mere. Senseis mappe er både en hyldest til det japanske køkken, som Tsukiko og sensei udforsker sammen, en klassisk historie om at kærlighed ingen alder har, og et portræt af to ensomme mennesker, som finder hinanden på trods af forskellene mellem dem.    
 

Den ensomme gourmet
(2016)

Jiro Taniguchi - Den ensomme gourmet

Som med Manden der går tur er der tale om en række små historier, som ikke har et egentlig plot, men som giver brudstykker af hovedpersonens hverdag.  Vi følger en handelsrejsende rundt i Japan. Mellem møder med kunder og leverandører er han på en tilsyneladende endeløs jagt efter det næste frokost- eller aftensmåltid. Et tehus, et gadekøkken, et stadion; det er blot nogle af de steder, manden besøger på sine gastronomiske udflugter – og han er ikke kræsen. Undervejs får vi smukke, vidunderligt detaljerede tegninger af mange forskellige japanske retter, og vi fornemmer også den rejsendes baggrundshistorie når stederne, han besøger, og maden, han smager, får ham til at mindes sin fortid. Den ensomme gourmet er en fortælling om det moderne Japan og dets rige madtraditioner, og samtidig et kærlig portræt af den mangfoldighed af små, lokale spisesteder, som man finder overalt i landet, og de mennesker, som kommer der. 

Anbefalet af
Søren Feldtfos Thomsen
Grenaa Bibliotek


Du kan reservere bøgerne her :

Materialer